Unitatea 2 a Nuclearelectrica ramane inchisa, dar golul este compensat cu productia hidrocentralelor
inchidere unitatea2 nuclearelectricasurse energie romaniaproductie energie romania
Compania Nuclearelectrica a extins durata programului de oprire planificata a Unitatii 2 a centralei atomoelectrice de la Cernavoda, programata pentru resincronizare la sistemului energetic national pe 13 iunie 2021.
Programul a fost extins in scopul remedierii unor probleme punctuale la sistemul
electric, in partea clasica a centralei.
Conform companiei, problemele punctuale au fost identificate cu ocazia testelor pentru resincronizarea la sistemul energetic national, dupa perioada de oprire planificata inceputa pe 9 mai 2021 si se afla in prezent in analiza si remediere.
Nuclearelectrica precizeaza ca lucrarile nu au impact asupra securitatii nucleare, personalului sau populatiei, acestea realizandu-se cu respectarea procedurilor specifice centralei.
Romania ramane, astfel, fara una dintre cele mai importante surse de producere a energiei electrice, dar, din fericire, datorita ploilor din ultima vreme, cantitatea pe care o producea Unitatea 2 a fost compensata de centralele Hidroelectrica.
Astfel, in aceasta dimineata, peste 40% din energia electrica din Romania provenea din hidrocentrale.
Din pacate, 17% din energie erau produse in centrale care ard carbune.
In acelasi timp, reactorul ramas in functiune al centralei Nuclearelectrica de la Cernavoda era responsabil pentru peste 10% din energia electrica produsa in tara noastra.
Datorita ploilor, de ieri, tara noastra inregistreaza surplus de productie de energie electrica astfel ca a devenit exportator.
Romanii consuma tot mai multa energie
Conform Institutului National de Statistica, in primele 4 luni din 2021, consumul final de energie electrica a insumat 18,817 miliarde kWh, cu 5,2% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
Iluminatul public a inregistrat o scadere cu 4,4%, iar consumul populatiei a crescut cu 10,3%.
Exportul de energie electrica a fost de 2,159 miliarde kWh in crestere cu 183,5 milioane kWh, iar consumul propriu tehnologic in retele si statii a fost de 2,299 miliarde kWh, in crestere cu 169,3 milioane kWh.
Productia interna a insumat 6,325 milioane tep, in scadere cu 54.500 tep fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 4,905 milioane tep.
Productia din termocentrale a fost de 7,729 miliarde kWh, in crestere cu 469,7 milioane kWh (6,5%). Productia din hidrocentrale a fost de 6,170 miliarde kWh, mai mare cu 1,604 miliarde kWh (35,1%), iar cea din centralele nuclearo-electrice de 3,891 miliarde kWh, in scadere cu 209,1 milioane kWh (-5,1%).
Productia din centralele electrice eoliene a totalizat 2,442 miliarde kWh, in scadere cu 495,7 milioane kWh, iar instalatiile fotovoltaice au realizat 462,3 milioane kWh, in scadere cu 86,2 milioane kWh.