Dupa preluarea puterii de la finalul anului ce tocmai s-a incheiat, liberalii au acuzat si “greaua mostenire” lasata de social-democrati, nume importante din Executivul condus de Ludovic Orban aducand in discutie gaurile pe care le-au gasit in buget. In aceste conditii, este de la sine inteles ca specialistii in economie se dovedesc a fi destul de rezervati atunci cand vine vorba despre previziunile pentru anul in curs. Lasand la o parte ceea ce se intampla pe plan intern, nici macar contextul global nu este unul favorabil la acest moment.
Chiar daca specialistii din guvernul liberal se declara optimisti cu privire la cresterea economica din anul 2020, oficialii unor institutii bancare din tara noastra isi dovedesc prudenta atunci cand vine vorba despre previziunile pentru anul in curs. Spre exemplu, Andrei Radulescu, director in cadrul Bancii Transilvania, vorbeste despre o decelerare a economiei pe termen scurt.
Specialistul Bancii Transilvania trage un semnal de alarma cu privire la ceea ce se va intampla in anul 2020 in tara noastra, spunand ca cel mai mare pericol este reprezentat de inflatie. De asemenea, Radulescu sustine ca Guvernul se va imprumuta cel mai probabil mai scump anul acesta, tinand cont de provocarile cu privire la echilibrul macroeconomic.
Specialistii din cadrul UniCredit Bank se dovedesc a fi mult mai precauti atunci cand vine vorba despre anul ce tocmai a inceput. Conform datelor regasite intr-un raport destinat investitorilor, analistii UniCredit Bank sustin ca in 2020 cresterea economica a tarii noastre va fi de doar 2.6%, ceea ce reprezinta cea mai pesimista estimare facuta publica pana la acest moment. Totodata, cei din cadrul UniCredit Bank avertizeaza ca pana la finalul acestui an cursul euro - leu ar putea ajunge pana la peste 4.85 lei.
Economistii din cadrul UniCredit Bank precizeaza in raportul mentionat mai devreme ca “avem un inceput calm de an in Romania, cursul leu - euro inchizand anul sub 4.78 lei. De asemenea, specialistii bancii noteaza si ca acesta nu s-a confruntat cu derapaje considerabile pana la acest moment. De asemenea, analistii UniCredit mai mentioneaza ca ratele ROBOR au crescut in a doua jumatate a anului din cauza platilor consistente efectuate inainte de sfarsitul anului, acestia asteptandu-se insa la o recuperare in acest sens, lichiditatea disponibila urmand sa depaseasca piata monetara.
Guvernul condus de Ludovic Orban se declara insa mult mai optimist atunci cand vine vorba despre anul 2020, sustinand ca in acest an va fi obtinuta o crestere economica de nu mai putin de 4.1%. Totodata, cei de la UniCredit vorbesc si despre o rata a inflatiei care va fi de 4%. Ramane insa de vazut ceea ce se va intampla in perioada urmatoare, contextul global nefiind prea bun la aceasta ora. Mai mult decat atat, economistii la nivel european au adus in discutie si o posibila recesiune independenta.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!