Potrivit acestei analize pe care am mentionat-o in randurile anterioare, UniCredit Bank apreciaza ca trimestrul al doilea al anului curent va aduce cu sine o scadere puternica a economiei, Produsul Intern Brut urmand sa inceapa sa creasca incepand cu al treilea trimestru al anului. Desi reprezentantii Ministerului Finantelor Publice se asteapta la o revenire puternica a economiei in a doua jumatate a anului, cei de la UniCredit Bank sustin ca acest lucru depinde de mai multi factori. Spre exemplu, este extrem de importanta rapiditatea cu care vor fi ridicate restrictiile in perioada imediat urmatoare. De asemenea, este importanta si situatia globala a economiei, tara noastra depinzand de multe alte piete externe.
Analistii UniCredit Bank aduc in discutie si somajul atunci cand vorbesc despre situatia actuala din tara noastra, estimarile acestora nefiind deloc printre cele mai optimiste, ba chiar din contra. Acestia subliniaza ca numarul angajatilor aflati in somaj tehnic ar putea creste pana la 1.5 milioane, pragul de un milion specificat de autoritati fiind atins inca din luna aprilie. Totodata, cei de la UniCredit mai atrag atentia ca in data de 23 aprilie erau raportate si aproape 250.000 de disponibilizari.
In aceste conditii, cei de la UniCredit Bank se asteapta ca rata somajului sa creasca puternic in perioada imediat urmatoare, de la 3% inainte de carantina pana la 9% in cursul anului. Analistii UniCredit ofera si un motiv pentru care au ajuns la aceasta concluzie, specificand faptul ca cel putin 10% dintre angajatii aflati acum in somaj tehnic vor putea fi disponibilizati dupa incetarea suportului guvernamental. Astfel, UniCredit Bank mai avertizeaza ca rata somajului ar putea ramane mai mare de 6% chiar si in anul 2021.
Specialistii din cadrul UniCredit Bank merg mai departe cu analiza si ajung la capitolul dedicat deficitului bugetar, estimand ca acesta va depasi 6% din PIB in 2020 din cauza scaderii veniturilor guvernamentale si a cheltuielilor suplimentare. Chiar si in aceste conditii, cei de la UniCredit atrag atentia ca estimarile lor nu au luat in calcul o marire a pensiilor cu 40% in aceasta toamna, specificand ca aceasta majorare va fi una semnificativ mai mica. Insa, aceste estimari nu iau in considerare nici unele masuri populiste aflate la momentul de fata pe masa guvernantilor.
In analiza publicata in aceasta saptamana de cei de la UniCredit Bank se mai regaseste un avertisment si cu privire la inflatia din tara noastra, indicator care ar putea creste puternic in anul 2021, chiar daca in urmatoarele cateva luni s-ar putea raporta o oarecare coborare a acestuia. Specialistii insitutiei bancare sustin ca s-ar putea ajunge la acest lucru din mai multe motive, inflatia putand fi afectata puternic de pretul petrolului, de cresterea preturilor la alimente sau de posibila majorare a preturilor reglementate.
Ultimele NOUTATI
Ajutor de 1.500 de euro de la stat pentru agricultori. Care sunt regulile programului
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Partenerii nostri
Trei lucruri de avut in vedere de salariatul care isi da demisia
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si
Filme bune pe Netflix. Topul celor mai tari firme si seriale in luna februarie 2025
Controale ANAF 2025. Se pregatesc verificari fara precedent in Romania, cine e luat la bani marunti?