Unde se duc banii nostri: cea mai mare parte din salariu o cheltuim pe facturi si mancare
cheltuielifacturiscumpiribuget familie
Nu toti oamenii isi intocmesc bugete de cheltuieli lunare, insa cei care fac acest lucru ajung la o concluzie trista: majoritatea banilor din salariu nu ajung in alta parte, decat pe facturi si mancare. Practic, cei mai multi dintre salariati traiesc de la o luna la alta, fara sa reuseasca, de cele mai multe ori, sa puna vreun ban deoparte, din cauza costului prea ridicat al traiului.
Potrivit unei analize a Institutului National de Statistica (INS), aproximativ 35% din veniturile lunare ale unei familii sunt cheltuite pe hrana de zi cu zi.
Utilitatile si transportul consuma o alta parte consistenta din buget. Pe ultimele locuri la "alocarea bugetara" in familie se afla sanatatea impreuna cu investitiile si educatia. In aceste zone investesc romanii cei mai putini bani, iar economisirea e o "pasare rara" pentru majoritatea.
Analizand datele INS, vedem ca in al doilea trimestru al acestui an, unei familii din Romania i-a intrat in portofel, in medie, 5.230 de lei. Acestei sume i se adauga 343 de lei, reprezentant venituri in natura, din alimentele produse in propria gospodarie.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile medii totale pe gospodarie crescut cu aproape 10%, ajungand la 5.573 lei.
Totusi, cheltuielile au inregistrat o crestere mai puternica, de 13%, ajungand la 4.709 lei.
Practic, cheltuielile au ajuns la un nivel de 85% din veniturile totale, semn ca economisirea e aproape imposibila din punct de vedere matematic.
Cum arata bugetul de cheltuieli al celor mai multe familii din Romania. Iata unde se duc banii:
-
34,9% mancare si bauturi nealcoolice
-
13,7% intretinere si utilitati
-
8,5% bauturi alcoolice si tutun
-
8,2% imbracaminte si incaltaminte
-
2,0% recreere, sport si cultura
-
5,7% sanatate
-
0,5% cheltuieli pentru investitii
-
0,4% educatie.
Citeste si: Cum poti transforma pierderea locului de munca intr-o oportunitate. Patru sfaturi in cazul in care ai ramas fara job
Ca surse de venit avem, conform INS:
-
69,1% salarii
-
19,3% venituri din prestatii sociale
-
6,1% venituri in natura
-
1,8% venituri din agricultura
-
1,6% venituri din activitati neagricole.