Un tractorist a ajuns sa castige si 15.000 de lei net pe luna, dar fermierii se plang ca nici asa nu gasesc muncitori
tractoristisalarii tractoristi
Meseria de tractorist a ajuns sa fie remunerata regeste, cu lefuri care pot ajunge si la 2.000 - 3.000 de euro net, echivalentul a 10.000 - 15.000 de lei.
Salariul unui tractorist are chiar si un nivel minim impresionant, de 3.000 - 4.000 de lei net, comparabil cu cel al unui profesor debutant, insa profesionistii si cei care activeaza in zone unde agricultura e o ocupatie raspandita, pot ajunge sa castige, asa cum aratam mai sus, mii de euro pe luna.
In pofida salariilor mari, fermierii angajatori se plang de faptul ca nu gasesc personal care sa munceasca pe post de tractorist. Fermierii nu gasesc personal calificat care sa faca aceasta munca, oamenii subliniind faptul ca e necesar cel putin un nivel minim de cunostinte pentru a fi tractorist. Desi exigentele si asteptarile nu sunt exagerate din partea angajatorilor, lipsesc oamenii care sa puna mana pe volan si sa intre in brazda, spun fermierii, alarmati de situatie.
"Avem utilaje care unele sunt peste 300.000-400.0000 de euro si cand incercam sa cautam oameni calificati ne lovim de o problema. Asta pentru ca ne trebuie oameni care sa aiba macar un minim de cunostinte”, a declarat fermierul Ioan Mihai Dinu, pentru
termene.ro.
Angajatii isi fac ucenicia la firmele romanesti si dupa ce invata meserie pleaca in strainatate
Situatia se complica si mai mult pentru angajatorii din agricultura, atunci cand se implica si ii califica practic pe tractoristi la locul de munca, iar odata ce acestia din urma se vad cu o meserie invatata, pleaca.
"Noi le facem si ucenicia uneori. Dupa aceasta perioada foarte multi pleaca. Deseori, oamenii aleg sa plece in strainatate”, a afirmat fermierul iesean Cristian Stoica.
Intregul fenomen al deficitului de angajati calificati in domeniul agricol ar trebui sa determine guvernantii sa examineze mai cu atentie situatia unitatilor de invatamant agricol, daca ele scolesc tineri in meserii cautate pe piata muncii si poate ca ar fi cazul sa se reinfiinteze scolile profesionale, in conditiile in care tinerii care nu au medii de liceu sau nu au posibilitatea de a urma cursuri dupa scoala generala, sa poata invata o meserie.
Din pacate, toate domeniile de activitate din Romania, ramurile mari, care ar putea contribui semnificativ la bugetul de stat, precum industria ospitalitatii sau constructiile, se confrunta cu deficit de personal, iar situatia s-ar putea rezolva daca ar exista din nou scoli profesionale, altfel vedem cum absolventi de liceu admisi cu note de 2 se opresc dupa 12 clase in care n-au invatat nimic sau ajung sa termine facultati particulare fara nicio competenta, fiindca e discutabila capacitatea intelectuala a unui student care in urma cu doar cativa ani nu reusea sa ia nici macar nota 5 in clasa a 8-a.
Foto: unsplash.com