Un nou pachet social pentru romanii care o duc greu cu banii: pensii marite cu minimum doua cifre procentuale, dar si salarii mai mari pentru angajatii prost platiti
masuri socialepensii majoratesalariul minim pe economie
Realitatea economica din prezent ne indica, cat se poate de clar, faptul ca iarna nu va fi deloc usoara din perspectiva economica pentru nicio tara europeana. In acest context, e tot mai evident faptul ca populatia are nevoie de masuri de sprijin menite sa le protejeze puterea de cumparare.
Asa se face ca in cadrul Guvernului s-ar lucra la un nou pachet de masuri de sprijin dedicat cu precadere pensionarilor si romanilor cu salarii mici.
Momentan, ceea ce se discuta acum vizeaza majorarea pensiilor cu cel putin 10%, dar si cresterea salariului minim pe economie, dupa cum ne spune ministrul Muncii, Marius Budai.
"Recent am lansat din partea PSD un program de sprijin pentru cetateni si vom lansa si in continuare. Deja lucram la un program pentru iarna 2022-2023, un program de masuri sociale.
Primele masuri solicitate, luand in calcul analizele facute, o majorare a pensiilor cu cel putin 10% de la 1 ianuarie, dar si o discutie transparenta, in urma discutiilor pe care le-am avut saptamana trecuta cu presedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar si cu premierul, incepand de astazi (luni - n.d.), la nivelul Ministerului Muncii am declansat in cadrul Comisiei de Dialog Social o discutie cu partenerii sociali, patronatele si sindicatele, astfel incat de la 1 ianuarie sa avem o crestere a salariului minim brut garantat in plata, tinand cont si de directiva nou aprobata privind salariul minim adecvat", a declarat oficialul.
Despre valoarea noului salariu minim pe economie, tot ministrul Budai spunea, la finele lunii august, ca acesta ar putea urca la 3.000 de lei brut!
"Noi, PSD, vom propune in coalitia politica o majorare a salariului minim pana la 3.000 de lei, cu pastrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta inseamna ca 2.800 de lei vor fi taxati, efortul bugetar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei raman in continuare netaxati", afirma acelasi ministru, la finele lunii trecute.
Totusi, misiunea Guvernului e una extrem de dificila. Majorarea salariului minim pe economie inseamna o presiune suplimentara pe mediul de afaceri, in conditiile in care firmele au deja probleme cu lichiditatile, iar
numarul insolventelor a crescut! Amintim ca, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) , in primele sapte luni din 2022 se consemneaza o crestere cu 11,14% a insolventelor in randul firmelor si PFA-urilor, fata de perioada similara a anului trecut. Practic, avem 3.932 de insolvente in ianuarie - iulie 2022.
La nivel european, iarna se anunta una tensionata. A crescut la 90% riscul de recesiune in zona euro, conform analistilor Bloomberg, proaspat chestionati pe aceasta tema, iar inaltii oficiali ai UE anticipeaza tensiuni sociale, daca iarna va fi una rece si criza energetica se va accentua.
Pe de alta parte, mai avertizeaza economistii Bloomberg, exista riscul ca, la iarna, firmele si gospodariile din Europa sa se confrunte cu o rationalizare a energiei. Prin urmare, contextul economic international este unul cat se poate de dificil!
"Exista cu siguranta teama unei recesiuni in unele tari, sau chiar daca nu va fi o recesiune, se va resimti ca o recesiune la iarna. Si daca Mama Natura nu va coopera, si iarna va fi una dura, asta ar putea duce la tensiuni sociale", a spus, saptamana trecuta, directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva.
Foto: freepik.com