Pretul aurului a atins un nou maxim istoric, conform datelor anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Miercuri, gramul de aur a ajuns la valoarea record de 393,95 lei, crescand cu 4,72 lei fata de ziua precedenta. Joi, pretul a continuat sa urce, atingand 394,46 lei. Aceasta crestere rapida este alimentata de incertitudinile economice globale, care determina investitorii sa se indrepte spre active sigure, cum ar fi aurul.
In momentul de fata, aurul continua sa fie considerat un „refugiu” pentru investitori, mai ales in perioade de instabilitate. Factorii principali care contribuie la cresterea pretului aurului sunt inflatia ridicata, volatilitatea pietelor financiare si temerile legate de incetinirea economiilor globale. Investitorii isi directioneaza capitalul catre aur ca mijloc de protectie impotriva devalorizarii monedelor si incertitudinilor economice majore, ceea ce sporeste cererea si, implicit, pretul.
Un alt factor care a contribuit la cresterea pretului aurului este deprecierea leului fata de monedele de referinta, cum ar fi euro si dolarul. Desi euro a inregistrat un usor declin ieri, ajungand la 4,9720 lei, acesta se apropie din nou de pragul psihologic de 5 lei, care ar putea influenta in continuare pretul aurului. Dolarul american, de asemenea, a cunoscut o crestere, ajungand la 4,5778 lei, si contribuie la presiunea asupra cursului aurului, avand in vedere ca aurul este tranzactionat la nivel global in dolari.
In plus, francul elvetian, o alta moneda considerata sigura in perioade de turbulente economice, a continuat sa fie puternic, situandu-se la 5,2956 lei. Cresterea valorii francului reflecta, de asemenea, o preferinta globala pentru activele sigure, precum aurul.
Cresterea pretului aurului este influentata de mai multi factori interconectati. In primul rand, inflatia globala persistenta a afectat economiile si a determinat bancile centrale sa mentina ratele dobanzilor ridicate, ceea ce limiteaza cresterea economica si alimenteaza temerile legate de recesiune. In acest context, investitorii aleg aurul ca o protectie impotriva inflatiei si a devalorizarii monedelor.
In al doilea rand, incertitudinile politice si economice, inclusiv conflictele geopolitice si tensiunile comerciale dintre marile economii, contribuie la volatilitatea pietelor financiare. In astfel de momente, investitorii tind sa isi mute fondurile in active mai putin riscante, cum ar fi aurul.
Un alt factor este cererea tot mai mare din partea bancilor centrale, care au inceput sa isi mareasca rezervele de aur pentru a-si proteja economiile in fata devalorizarii valutelor si a volatilitatii pietei financiare.
In aceste conditii, specialistii anticipeaza ca pretul aurului ar putea continua sa creasca in urmatoarele luni, pe masura ce incertitudinile economice si geopolitice persista. Daca euro si dolarul isi continua tendintele de fluctuatie, iar leul se depreciaza si mai mult, pretul aurului ar putea sa depaseasca noi maxime istorice.
Citeste si: Romania, tara cu cea mai mare inflatie din intreaga Uniune, pentru a saptea luna la rand
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si