Un nou fenomen pe piata muncii: nevaccinatilor li se taie din salariu. Caz concret
sanctiuni nevaccinaticoncediere nevaccinativaccinare obligatorie
In timp ce statele stimuleaza campania de vaccinare impotriva SARS-CoV-2 oferind bani persoanelor care vor sa se imunizeze, iar altele introduc obligativitatea vaccinarii, unii angajatori sunt tot mai categorici fata de cei care nici nu se gandesc sa se lase intepati.
Asta inseamna ca angajatii care refuza sa se vaccineze isi vor pierde locul de munca.
Initial, vor fi trimisi in concediu fara plata, iar, ulterior, vor fi concediati.
Companiile vor sa impuna astfel de sanctiuni intrucat, in contextul numarului tot mai mare de imbolnaviri, tot mai putini angajati raman apti de munca.
Alte firme nu vor lua masuri extreme. In loc sa-si dea afara angajatii care refuza sa se vaccineze, le vor reduce salariile.
Este cazul IKEA, care va reduce salariul pentru angajatii din Marea Britanie care nu s-au vaccinat anti-COVID. Conducerea companiei este de acord ca ia o masura nepopulara, dar considera ca politica firmei trebuie sa evolueze odata cu schimbarea circumstantelor, relateaza BBC.
La IKEA, lucratorii nevaccinati care iau COVID si trebuie sa se izoleze ar putea primi un salariu de numai 96 de lire sterline pe saptamana, in timp ce salariile medii la IKEA sunt de 400-450 de lire.
Reprezentantii companiei, care are aproximativ 10.000 de angajati in Marea Britanie, au declarat ca persoanele complet vaccinate sau cele care nu se pot vaccina din cauza unei boli vor salariul integral daca se imbolnavesc de COVID.
Vaccinarea nu va fi obligatorie in Romania
In Romania, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca, din punctul sau de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie, mentionand ca nu este potrivita obligativitatea in tara noastra.
"Din punctul meu de vedere, nu va fi obligatorie. Eu nu cred ca va fi un punct de vedere superior care sa faca obligatorie vaccinarea in Romania (...). Vaccinarea o recomand cu tarie, insa obligativitatea nu cred ca este potrivita, cel putin in tara noastra si cred ca trebuie sa lucram mai mult pentru informare", a spus Rafila, la Antena 3.
"Inteleg preocuparea legata de stimularea vaccinarii care este legitima, pentru ca eu sunt un om de sanatate publica si stiu destul de multe lucruri legate de vaccinare. Vaccinarea este extrem de importanta in momentul de fata din alte motive decat a fost la inceputul anului 2021.
La inceputul anului 2021, vaccinarea, in urma studiilor clinice, era recomandata pentru a opri transmiterea. In momentul de fata, vaccinarea este recomandata pentru a evita cazurile grave si pentru a evita decesele", a explicat Rafila.