Un mare economist ridica cartonasul rosu: Romania se indreapta catre stagflatie. E cel mai prost scenariu
crestere economicadeficit bugetarstagflatieinflatieromania
Romania nu este departe de stagflatie, potrivit economistului Adrian Negrescu, care considera ca tara se apropie de cel mai sumbru scenariu economic posibil. In timp ce inflatia se mentine printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, economia da din ce in ce mai des semne clare de blocaj.
Activitatea economica din Romania se dovedeste a fi in scadere in toate marile sectoare – de la agricultura si constructii, pana la servicii si industrie, iar investitiile stagneaza. Contextul intern extrem de delicat de la acest moment, combinat cu lipsa reformelor si a unor decizii ferme din partea autoritatilor, risca sa adanceasca o criza care deja a inceput sa se resimta in buzunarele romanilor.
„Romania este in pericol de stagflatie, iar acest scenariu este mult mai periculos decat o simpla recesiune. Daca in recesiune economia are sansa sa se restructureze, sa elimine afacerile ineficiente, in stagflatie totul lancezeste. E ca o boala lenta, care macina din interior. Inflatia ramane ridicata, preturile cresc, dar economia nu mai produce, nu mai atrage investitii si nu mai ofera perspective de crestere reala”, a explicat Adrian Negrescu.
Blocaje in toate sectoarele cheie ale economiei romanesti
Dupa un an 2024 cu o
crestere economica sub 1%, datele din primul trimestru al anului 2025 nu sunt deloc incurajatoare. Potrivit Institutului National de Statistica, mai multe sectoare cheie sunt aproape blocate, iar scaderea vanzarilor devine cuvantul de ordine al acestei perioade. Sectorul IT, candva varful de lance al economiei romanesti, resimte puternic taierea facilitatilor fiscale si restrangerea activitatii multor companii. In paralel, consumul scade, salariile reale stagneaza, iar increderea in viitor se diminueaza vizibil.
„Am ajuns la fundul sacului”, avertizeaza Negrescu, atragand atentia ca Romania, in pericol de stagflatie la acest moment, risca sa incheie anul cu un deficit bugetar urias, de peste 10%, daca nu ia masuri rapide si ferme. In februarie 2025, deficitul era deja estimat la 1%, iar cheltuielile publice au crescut cu aproape 20% fata de anul trecut. Daca se continua in acest ritm, se va rata tinta de 7% convenita cu Comisia Europeana, iar imaginea Romaniei in ochii investitorilor internationali se va deteriora grav.
Solutiile propuse de economist sunt clare, dar greu de implementat intr-un an electoral: reducerea cheltuielilor bugetare, scaderea poverii fiscale pe munca, absorbtia accelerata a fondurilor europene si eliminarea taxelor considerate „aberante” – precum taxa pe stalp sau cea pe cifra de afaceri. Negrescu subliniaza ca Romania trebuie sa evite cu orice pret cresterea taxelor, pentru ca aceasta ar putea alunga si putinii investitori ramasi. Lipsa de reactie a autoritatilor, risipa bugetara si absenta reformelor risca sa impinga insa economia intr-o zona periculoasa, din care va fi foarte greu de iesit.
Citeste si: Ai depozite bancare in dolari sau te bate gandul sa iti tii banii in dolari americani? Ce pericole pot fi in acest moment
Sursa foto: manager.ro