Un fost sef de Guvern din Romania da de pamant cu actuala coalitie: adevarul e ca au castigat bani din inflatie, cresterea preturilor le-a priit
inflatiescumpiripreturi mariludovic orban
Romania, la fel ca restul Europei, se confrunta cu o criza inflationista de proportii. Avem o crestere generalizata a preturilor, in care fiecare Executiv din regiune actioneaza asa cum considera ca e mai eficient. Ei bine, al nostru nu ar avea acest interes, cel putin asta spune fostul sef de la Palatul Victoria, Ludovic Orban. Liberalul e de parere ca inflatia umple buzunarul statului si, in acest context, de ce ar vrea cei de la Putere sa o combata?!
"Eu cred ca Guvernul nici nu si-a dorit sa lupte cu inflatia pentru ca le-a adus bani", acuza Ludovic Orban.
Potrivit lui, sunt 53 de miliarde lei la buget in plus.
"Dar nu le-au ajuns acesti bani, au spus sa mai luam niste bani de la oameni, ca sa faca ce cu banii astia, ca nu sunt in stare sa faca nimic. Exista o putere limitata de cumparare, firmele intra in dificultate economica. Au probleme financiare, a crescut riscul insolventelor cu 16%.
Si-au permis sa cheltuie banul public pe tot fel de cheltuieli care nu au niciun fel de relevanta. PSD creste pensiile in anul electoral, in ceilalti ani nu-i intereseaza. Eu sunt adeptul unei chestiuni: punctul de pensie trebuie sa creasca in fiecare an cu rata inflatiei. Trebuie sa fie o formula care sa asigure predictibilitate. Nu poti face fara fundament", a mai adaugat acesta.
Nici anul viitor nu scapam de preturile mari
In cele mai recente previziuni, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca
inflatia actuala va ramane piperata luni bune de acum inainte. Vom iesi din 2022 cu o rata a inflatiei de 16,3%, iar anul viitor pe vremea aceasta de-abia va ajunge la 11,2%, cred analistii bancii noastre centrale.
”In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au aratat ca, potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei este asteptata sa ajunga pe un platou in trimestrul IV 2022, iar apoi sa intre pe o traiectorie descrescatoare graduala, revizuita majoritar in sus, dar in sens descendent pe segmentul de mijloc al orizontului de prognoza, ce coboara la nivelul de o cifra in semestrul I 2024 si se accentueaza ulterior, ramanand totusi la capatul orizontului proiectiei usor deasupra intervalului tintei.
Astfel, dupa ce ajunge probabil la 16,3% in decembrie 2022 – considerabil deasupra intervalului tintei si vizibil peste valoarea de 13,9% din prognoza anterioara –, rata anuala a inflatiei urmeaza sa se reduca treptat, pana la 11,2% in decembrie 2023 si apoi la 4,2% la finele orizontului prognozei, fata de nivelurile de 7,5%, respectiv 2,3% anticipate anterior pentru aceleasi momente de referinta”, conform previziunilor BNR.
Foto: Facebook/Nicolae Ionel Ciuca