Un exemplu pentru Romania: ce fac nemtii, in plina criza si cum ajuta populatia si firmele sa nu ajunga la pragul de jos al saraciei
sprijin populatiereduceri taxeajutor pandemie
Era Angelei Merkel s-a incheiat, la guvernare, in Germania, venind o coalitie formata din social-democrati, verzi si liberali, care si-a propus, in baza unui acord intre cele trei partide, sa consolideze uniunea economica si monetara.
Una dintre primele
vesti bune pentru contribuabilii din Germania a fost anuntata de ministrul Finantelor, Christian Lindner.
Potrivit acestuia, incepand cu 2023, noul guvern german le va oferi persoanelor fizice si companiilor reduceri de taxe in valoare de cel putin 30 de miliarde de euro, cat timp se va afla la putere.
"Vom ajuta oamenii si IMM-urile prin reduceri de taxe de peste 30 de miliarde de euro", a declarat Christian Lindner, citat de Bild am Sonntag.
Reducerile nu pot fi acordate din acest an, intrucat bugetul pe 2022 a fost conceput de precedentul guvern condus de cancelarul Angela Merkel.
Prin urmare, masurile de sprijin precum contributiile la asigurarile de pensii si eliminarea suprataxelor la preturile la electricitate vor fi incluse in proiectul de buget pentru 2023.
Lindner, liderul Partidului Liberal Democrat si adept al prudentei fiscale, le-a cerut colegilor de guvern sa revizuiasca proiectele de cheltuieli ale ministerelor pe care le conduc.
Lindner considera ca Germania trebuie sa revina la finante publice sanatoase, pentru ca guvernantii au o responsabilitate fata de tanara generatie.
El a dat si un exemplu de cum pot fi facute economii: renuntarea la construirea unui nou terminal de protocol la aeroportul din Berlin, proiect care ar costa aproximativ 50 de milioane de euro.
Frana de indatorare ramane netrasa
Ministrul are in vedere si o lege fiscala care sa ajute companiile sa faca fata pandemiei de coronavirus, inclusiv sa le permita sa compenseze pierderile din 2022 si 2023 din profiturile anilor anteriori.
Din cauza pandemiei, noua coalitie guvernamentala a mentinut suspendarea, pentru al treilea an consecutiv, unei prevederi constitutionale care limiteaza acumularea de datorii.
Suspendarea acestei prevederi permite noi imprumuturi in valoare de 100 de miliarde de euro.
Dar, din 2023, coalitia intentioneaza sa reintroduca asa-numita frana a datoriilor prevazuta in Constitutie, care limiteaza noile imprumuturi la echivalentul unui mic procent din PIB.