Un economist roman are solutia care ne-ar ieftini facturile la curent si gaze: ce propune Guvernului, concret
inflatiescumpiri
Reputatul economist Mircea Cosea nu vede cu ochi buni evolutia economica a Romaniei, in perioada urmatoare. Sunt anticipate noi scumpiri la facturile romanilor de energie electrica si gaze naturale, dar acest lucru poate fi evitat, spune specialistul, care propune o solutie concreta in acest sens: revenirea la piata energetica reglementata.
"Criza de abia incepe, incepem sa o simtim, asa cum ne-am inchipuit ca am putea sa fie in vreme de razboi.
Cineva spunea ca numai razboi sa nu fie. E chiar razboi, pentru ca economia e aproape distrusa, ca urmare a costurilor fantastice la electricitate si la alte utilitati, deci productia scade, bugetul acumuleaza din ce in ce mai putin", avertizeaza economistul, citat de
B1tv.
"Vremurile care vin sunt atat de importante, incat fiecare dintre noi, fiecare cetatean, trebuie sa devina propriul lui ministru de Finante", mai puncteaza expertul.
Puneti bani deoparte, nu se stie cat ne vor costa facturile la vara
Acesta le recomanda romanilor sa economiseasca cat de multi bani pot, pentru ca "nu stim cat vor fi facturile in august, septembrie".
Pentru a raspunde eficient crizei inflationiste de pe pietele de energie, economistul sustine ca sarcina cade pe umerii Guvernului, are trebuie sa reactioneze rapid si cu masuri ferme. Trebuie sa ne intoarcem la piata energetica reglementata, sustine el: "Guvernul trebuie sa ia masuri imediate, pornind de la energie. Energia trebuie sa isi gaseasca un loc intr-un sistem reglementat. Parerea mea este ca trebuie sa ne intoarcem la o piata reglementata. Alta situatie nu este".
Si Banca Nationala avertizeaza ca ne asteapta o inflatie de doua cifre, in lunile urmatoare
BNR, in incercarea disperata de a tine inflatia sub control, a majorat dobanda-cheie cu 0,5%, peste asteptarile analistilor si adoptand o atitudine mai drastica fata de interventiile anterioare. Astfel, BNR decis sa majoreze dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, de la 2% la 2,5% incepand cu 10 ianuarie.
Decizia Bancii Nationale vine in contextul in care analistii institutiei anticipeaza o evolutie a inflatiei "de doua cifre".
Referitor la motivele care stau in spatele cresterilor de pret la energie, BNR impartaseste opinia economistului Mircea Cosea si recunoaste ca, desi inflatia e un fenomen generalizat la nivel global, 20% din cresterile de pret sunt cauzate de liberalizarea pietei de energie.