Un analist economic il contrazice pe Isarescu: Romania nu va intra la dieta, ci direct la terapie intensiva, cu interventia chirurgilor FMI
austeritatedeficit economiccrestere taxereducere cheltuielimugur isarescu
Analistul economic Adrian Negrescu a contrazis recent pozitia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la necesitatea unei „diete sanatoase” pentru ajustarea economica a Romaniei. Intr-un comentariu critic, Negrescu sustine ca economia romaneasca se afla intr-o stare atat de precara incat „strangerea curelei” ar putea insemna masuri drastice, echivalente unei interventii de urgenta din partea Fondului Monetar International.
Cu un deficit bugetar estimat sa depaseasca 138 de miliarde de lei la sfarsitul anului, analistul considera ca eforturile de ajustare bugetara risca sa fie extrem de dureroase pentru cetateni. Potrivit lui Isarescu, ajustarea bugetara necesita o reducere a consumului intern pentru a echilibra deficitul extern si cel public, insa aceasta ar putea fi realizata treptat, fara mari sacrificii pentru populatie.
El a propus o abordare de „dieta sanatoasa” pentru Romania, in care corectiile economice sa fie mai putin dureroase. Totusi, Adrian Negrescu argumenteaza ca, in contextul actual, „dieta” este mai mult o metafora iluzorie, dat fiind ca Romania are un deficit enorm si o economie care abia inregistreaza o crestere de 0,1%.
„Cu o datorie record si imprumuturi masive, Romania risca sa fie nevoita sa adopte masuri severe pentru a-si echilibra bugetul, ceea ce ar putea atrage FMI. Ar putea urma un plan cu taieri bugetare si impozite noi,” a explicat Negrescu.
Taxe mai mari si austeritate – masuri drastice la orizont
Negrescu anticipeaza ca presiunile economice ar putea aduce Romania intr-o pozitie in care guvernul va trebui sa reduca drastic cheltuielile si sa
mareasca taxele. In scenariul cel mai probabil, ajutorul FMI ar veni la pachet cu masuri de austeritate care ar putea pune economia „in terapie intensiva”, cu efecte nedorite, inclusiv riscul unei recesiuni. Totodata, analistul sustine ca Romania ar putea avea nevoie de un imprumut international de 40-50 miliarde de euro pentru a face fata datoriilor.
„Ca sa evitam FMI, Romania trebuie sa atraga fondurile PNRR si sa majoreze colectarile bugetare. Dar, avand in vedere starea economiei, sansele unei performante solide sunt reduse,” a spus Negrescu.
Privind spre 2025, Negrescu prevede un an economic dificil, cu inflatie ridicata si un leu aflat sub presiune, ceea ce ar putea ridica cursul euro peste pragul de 5 lei. Cresterea deficitului public si a celui extern va fi o provocare majora pentru stabilitatea economiei.