Un adevarat mesaj de dreapta
mesaj dreaptadoctrina dreaptamiroslav majorosoug 114
In interviul acordat doamnei Eugenia Voda, prin anul 2000, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, era mahnit de felul negativ in care sunt percepute afacerile si oamenii de afaceri din Romania.
Dupa aproape 20 de ani, numeroasele cazuri de coruptie nu au schimbat deloc in bine privirea atintita cas catre imbogateala mioritica.
Citeste si:
Romania, prima la inflatia anuala din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene
In general, opinia celor prea putin interesati de intelegerea oricarui mecanism si suparati intotdeauna pe altii, niciodata pe ei insisi, este ca "nu te poti imbogati pe cai cinstite".
Asta, aici, loco, intrucat se uita cu admiratie la bogatii din afara. Adica, nu este nicio problema ca un actor primeste 20 de milioane de dolari pentru un singur rol sau un milion de dolari pe episod, intr-o comedie.
Nu este nicio problema ca Bill Gates, Mark Zuckerberg, Serghei Brin, Larry Page, Jeff Bezos au averi de zeci sau sute de miliarde de dolari.
La aia se poate, la noi, nu. Cand cumparam Windows, programul de operare care anima vreo 90% dintre computerele lumii, e firesc sa primeasca Bill bani.
Cand suntem tintiti direct de reclame in urma profilului de pe Facebook sau cautarilor facute pe Google, nu e nicio problema ca alimentam marea de venituri care ajunge in Menlo Park sau in Mountain View, California.
Cand ne imbata un parfum cu viteza de 100 de euro pe suta de mililitri, se mai gandeste cineva ca "licoarea" il costa pe producator numai 6% din pretul de la raft, grosul fiind platit pe adevaratele filme artistice care o insotesc, pe onorariile actorilor, regizorilor, designerilor si celorlalti specialisti in marketing?
Cand luam un credit, de ce nu suntem constienti ca imbogatim banca respectiva? Cand ne umplem carucioarele si pungile de la Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Penny sau de la uriasa retea Mega Image aia nu este imbogateala cinstita? Chiar daca sunt companii straine, nu dau de lucru aici? Nu cumpara si de la producatorii romani? Nu platesc taxe si impozite aici?
Cand cumparam o Dacie sau un Ford, fabricate la Mioveni sau la Craiova, sau masini importate din Germania, Franta, Ungaria, Turcia, si le hranim cu benzina sau motorina de la Petrom, OMV, Rompetrol sau MOL, cine cotizeaza la bunastarea respectivilor? Nu este aceasta bunastare una fireasca, din moment ce toata lumea cumpara de la ei?
Cand ne zgaim la seriale de comedie, la reality-show-uri sau la stiri, nu-si primesc televiziunile - cel putin cele mai mari dintre ele, cu audiente reale - in mod cinstit, banii din publicitatea pe care o ingurgitam, din jumatate in jumatate de ora si din taxa pe care o percep direct companiilor de cablu?
Cand platim peste trei-patru mii de lei pe un telefon care se uzeaza moral dupa juma' de an, nu primesc Apple, Samsung, Huawei si cei care le importa produsele pe aici banii in mod cinstit?
Cand consumam miliarde de GB, conectati in permanenta la nimicuri sau la chestiuni importante, nu e firesc sa platim serviciile de date si de voce companiilor care ni le furnizeaza?
Pe fondul de aversiune impotriva acumularii de avere, trebuie sa ai un curaj urias sa comunici raspicat impotriva curentului.
A reusit
Miroslav Majoros, directorul general al Grupului Telekom Romania, care, revoltat de prevederile OUG 114/2018 a spus: "Noi facem business, nu caritate!"
Asta mesaj de dreapta, in tara in care doctrinele - de stanga si de dreapta - isi dau mai mereu mana peste tara, dar nu neaparat pentru ea, si in care, culmea, tocmai companiile astea hulite aloca multi bani pentru actiuni caritabile si pentru sponsorizari!
La noi, primul fapt amar este ca persoane care au muncit, sub diverse forme, in diverse functii, toata viata la stat isi revendica apartenenta "de dreapta", cand, de fapt, dreapta inseamna guvernarea legii cererii si a ofertei, cu o minima interventie a statului.
Mai inseamna ca, in loc sa-i dai cuiva tot timpul peste, mai bine il inveti sa pescuiasca, mai inseamna ca vlajganii 100% apti de munca, dar care umplu birturile sau tocesc canapelele, nu primesc nimic din truda alora care muncesc. Dreapta inseamna antreprenoriat, stimularea initiativei private, nu a angajarilor la stat.
Citeste si:
De la 1 martie cresc facturile la curent. Urmeaza gazele, alimentele si carburantii
Tocmai de aceea, in tarile latine, in care si cine nu este catusi de putin napastuit de soarta este ajutat sa treaca strada, in care salariile se maresc fara nicio corelare cu performanta, cu productivitatea, probabilitatea unei guvernari de dreapta care ii ajuta numai pe cei cu adevarat incapabili sa se ajute pe ei insisi este foarte mica, iar vocile care mai cartesc sunt repede acoperite de vacarmul aplauzelor mainilor care vor sa mangaie intreaga natie pe crestete...
Foto: pexels.com