Un acord privind reforma fiscala globala va fi finalizat foarte curand, spune ministrul german de finante. Gata cu artificiile financiare ale multinationalelor
impozit multinationaleimpozit minim globalg 20
Impozitarea globala este in centrul atentiei in acest weekend, deoarece ministrii de finante si bancherii centrali din cele mai avansate 20 de economii din lume s-au reunit la Venetia, Italia. Scopul lor este de a impune un impozit global pentru multinationale.
Un acord privind reforma fiscala globala va fi finalizat "foarte curand", a declarat vineri ministrului german de finante Olaf Scholz.
La randul sau, Wopke Hoekstra, ministrul olandez de finante, se declara "optimist" cu privire la sansele ca acordul sa fie adoptat in acest weekend.
Reuniunea liderilor celor mai avansate economii din lume (G -20) are loc dupa ce, saptamana trecuta, 130 de tari si jurisdictii au convenit sa se inscrie pentru o propunere globala privind rata minima de impozitare a companiilor pe care G-7 a prezentat-o ??in iunie.
Conform acordului, multinationalele ar putea fi obligate sa plateasca o rata minima de impozitare de 15% oriunde opereaza, mai degraba decat sa plateasca majoritatea taxelor acolo unde isi au sediul declarat.
Acest lucru a permis gigantilor corporativi sa transfere profiturile in tari cu rate de impozitare foarte mici sau cu alte stimulente contabile.
Liderii G-20 vor sa puna capat acestor artificii financiare care permit multinationalele sa jingleze cu sistemele fiscale globale.
Administratia presedintelui
Joe Biden face presiuni pentru un acord global privind impozitarea de la preluarea mandatului. Impozitarea este vazuta ca o modalitate de a gasi noi finantari pentru a face fata socului economic cauzat de pandemia de coronavirus.
Daleep Singh, consilier la Casa Alba, sustine ca aceasta initiativa este motivata atat de factori de securitate economica, cat si de securitate nationala.
"Nu este doar o problema fiscala. Este vorba despre finantarea initiativelor pe care le consideram esentiale pentru dezvoltare", a spus Singh.
Irlanda si Ungaria sunt pe lista putinelor tari care se opun reformei fiscale globale
Cu toate acestea, o mana de natiuni sunt inca sceptice in ceea ce priveste acordul, in special Irlanda si Ungaria, si nu este clar, de asemenea, daca Biden va putea convinge Congresul cu privire la avantajele pe care le poate aduce acest acord.
Irlanda este cunoscuta pentru faptul ca ofera o rata scazuta a impozitului pe profit de 12,5%, in timp ce Ungaria se afla intr-o pozitie similara, cu o rata a impozitului pe profit de 9%.