ULTIMA ORA: Somajul tehnic pentru bugetari nu mai e de actualitate
ludovic orbansomajsomaj tehnicbugetari
Premierul Ludovic Orban a anuntat joi dimineata ca somajul tehnic pentru bugetari "nu mai este de actualitate. Motivele invocate de Orban pentru care bugetarii nu vor mai intra in somaj tehnic sunt ca o mare parte dintre acestia se afla in prima linie in lupta impotriva COVID-19, iar, pe de alta parte, Romania se apropie de finalul starii de urgenta, care se va incheia pe 15 mai.
Astfel, premierul sustine ca varianta somajului tehnic pentru bugetari "nu mai e de actualitate".
"Pentru ca o mare parte dintre cei care lucreaza in institutiile publice sunt implicati in prima linie a bataliei, cum e Ministerul Sanatatii. Nu poti sa renunti la nimeni din aceasta zona, dimpotriva, mai avem nevoie de specialisti suplimentari. Ministerul Apararii, MAI, Ministerul Muncii, care e implicat in derularea tuturor programelor de sprijin referitor la somajul tehnic si celelalte forme de sprijin pentru profesionisti si alte categorii de angajati. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii starii de urgenta si nu mai e contextul necesar. Am gandit, am analizat, pana la urma nu mai e de actualitate”, a explicat Orban.
Alba-neagra cu somajul tehnic pentru bugetari
-
Premierul si ministrul Muncii spuneau ca au pregatit un proiect pentru somajul tehnic in sectorul public
In urma cu doua saptamani, Ludovic Orban anunta ca Executivul pe care il conduce lucreaza la o Ordonanta de Urgenta care sa contina masuri similare somajului tehnic pentru o anumita parte a sectorului public. Orban a declarat ca masura nu va viza zone precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sanatatii sau Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si alte institutii unde este nevoie chiar de mai multe resurse umane. De asemenea, nici profesorilor nu li s-ar aplica somajul tehnic.
"Pregatim o reglementare in domeniu (domeniul public - n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, in care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militara. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. (...) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de incarcate si unde nu putem sa luam astfel masuri oarecum similare cu somajul tehnic", a declarat Orban la B1 TV.
Proiectul a fost confirmat si de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. "Am pregatit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizarii unui sistem de lucru in institutii, autoritati, companii publice, regii cu capital de stat care sa le asigure functionalitatea pe durata starii de urgenta dar care sa tina cont si de dorinta evidenta a multor angajati de a ramane la domiciliu si, binenteles, de necesitatea asigurarii unui raport just intre munca si plata. “Somaj tehnic” in institutiile publice, o decizie care asigura posibilitatea tuturor angajatilor de a ramane acasa in aceasta perioada, prin rotatie, intr-un numar egal de zile dintr-o luna, cu 75% din salariul de baza.
Este o propunere asumata. Dupa consultari, inclusiv cu autoritati locale si dupa evaluari. Da, dupa toate acestea si dupa ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumata", spunea atunci ministrul Muncii.
-
Florin Citu, singurul care nu stia despre proiect
La cateva zile distanta de anuntul premierului, ministrul Finantelor, Florin Citu facea precizari in totala contradictie cu primul ministru si spunea ca nu exista in discutie la Ministerul Finantelor Publice un astfel de proiect. Totusi, Citu a spus ca intotdeauna a sustinut ca e nevoie de o reforma a aparatului administrativ.
"Nu exista asa ceva in discutie in Ministerul Finantelor Publice si nu este ceva ce eu as sustine in acest moment. Astazi este nevoie de fiecare om in administratia publica. (...) Eu stiu discutiile din spatiul public. Dar mereu am sustinut o reforma a aparatului administrativ", a spus Florin Citu.
Conform proiectului anuntat de Orban, bugetarii ar fi intrat in somaj tehnic astfel: Angajatii erau impartiti in doua parti egale, astfel incat fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati ar fi lucrat 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile ar fi venit la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva.
Citeste si:
Relaxarea restrictiilor: Se pot organiza nunti anul acesta? Ce spun autoritatile