ULTIMA ORA. Bruxelles-ul ne da unda verde la cheltuieli din bani publici. Cu bugetul pe butuci, se elimina plafonul de cheltuieli cu pensiile de 9,4 la suta din PIB
bnrrbugetul publicpensii
Guvernul de la Bucuresti a primit o veste buna de la Comisia Europeana, care a decis sa aprobe modificarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in ton cu dorintele alesilor neamului.
Concret, se da unda verde la cresterea cheltuielilor, desi bugetul are mari probleme si dezechilibre legate tocmai de faptul ca veniturile sunt prea mici in raport cu volumul cheltuielilor.
Totusi, Comisia Europeana a decis marti sa elimine plafonul de cheltuieli cu pensiile de 9,4 la suta din PIB.
De asemenea, PNRR-ul nostru include acum si capitolul REPowerEU.
"Am reasezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranzitia verde, digitala, asistenta medicala, serviciile publice de ocupare a fortei de munca si protectia sociala, transporturile, educatia si, nu in ultimul rand, fiscalitatea. Suntem prudenti cu banii statului, dar prompti in accesarea fondurilor europene si dezvoltarea Romaniei. Limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regaseste in modificarea aprobata astazi”, a declarat Adrian Caciu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Vestea e buna in primul rand pentru pensionari
In situatia in care Comisia Europeana nu ar fi eliminat plafonul pentru pensii, situatia financiara a pensionarilor devenea chiar mai delicata decat este in prezent. Punctul de pensie ar fi trebuit sa fie inghetat ani buni de acum incolo!
"Comisia Europeana confirma oficial ca am onorat promisiunea facuta romanilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odata cu aprobarea modificarii Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei, de astazi scapam definitiv de cosmarul introdus cu cinism in document de USR, care ar fi dus la inghetarea punctului de pensie pana in 2070.
Tocmai de aceea ne-am batut sa trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validata ca sustenabila pe termen lung de expertii Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari. Inlaturam, in acest fel, inechitatile dintre pensionarii care au contribuit si au muncit la fel si asiguram garantia ca veniturilor pensionarilor vor putea creste si in viitor, corelate in mod legitim cu performanta economica a tarii.
Acesta este unul dintre obiectivele mele esentiale in mandatul de premier: cresterea economica a Romaniei sa ajunga in principal la romanii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!", a spus, la randul sau, premierul Marcel Ciolacu.
Foto: unsplash.com