Turbinele subacvatice produc energie folosindu-se de gravitatia lunii
geturbine subacvaticelaguna
De doua ori pe zi, cu precizia unui ceas, gravitatia lunii determina fluxul si refluxul marilor. Pentru Mark Baker, director in unitatea de energie regenerabila marina din cadrul GE Power Conversion, mareele reprezinta sursa perfecta de energie, mai previzibila si mai fiabila decat energia eoliana sau solara.
„In unele locuri din Marea Britanie, mareele au o amplitudine considerabila,” spune acesta, potrivit unui comunicat al companiei. „Potentialul lor de a produce energie este extrem de tentant.”
GE Power Conversion testeaza generatoarele cu turbine mareice si alte tehnologii subacvatice la turbinele aflate pe fundul marii langa Insulele Orkney din Scotia si in Ramsey Sound din Pembrokeshire, Tara Galilor.
GE este gata sa extinda sistemul energetic prin instalarea unei game largi de turbine mareice proiectate pentru estuarul Pentland, un canal ingust care separa Orkneys de coasta nordica a Scotiei.
In acest canal se gasesc cei mai rapizi curenti din Marea Britanie. Recent, BBC a descris Scotia drept „Arabia Saudita a potentialului de energie regenerabila.”
Numai proiectul din estuarul Pentland ar putea asigura aproape jumatate din necesarul de energie electrica al Scotiei – adica 1,9 gigawati. Turbinele par niste elice imense de avion, scufundate in apa la o adancime de 55 – 73 de metri.
Acestea sunt fixate in „puncte de ingustare” strategice ale golfului, unde mareele intra si ies la cele mai mari viteze. Inginerii pot capta energia din miscarile verticale si orizontale ale mareei.
Unele echipe au folosit si balize care genereaza energie electrica din miscarea sus – jos a valurilor. Dar „se pare ca echipamentele la suprafata apei sunt de aproximativ zece ori mai greu de montat si intretinut,” spune Baker.
„Exista companii care au instalat sisteme pentru valorificarea valurilor, insa acestea au sfarsit izbite de stanci.” Baker este convins ca amplasamentele de productie a energiei mareice vor incepe sa apara si in alte zone ale lumii.
„In curand, centralele electrice din lagunele mareice ar putea deveni o realitate in Marea Britanie,” spune acesta. „Au capacitatea de a produce energie pentru utilitati.”
Foto: Wikimedia.