Trecem sau nu la statutul de piata emergenta?
piata emergentapiata de frontieraobligatiunipiata de capitalbursa
Anul acesta ar putea fi inca un an de transformari pentru piata locala de capital, care ar putea duce intr-un final Romania mai aproape de statutul de piata emergenta, a comentat Greg Konieczny, managerul de Fond al Fondului Proprietatea.
Tara noastra este clasificata, in prezent, ca piata de frontiera conform indicelui MSCI.
Piata de capital din Romania a cunoscut, anul trecut, o crestere importanta, prin doua listari ale unor companii de stat.
“Avand in vedere ca Guvernul este hotarat sa respecte actualul calendar de IPO-uri, in 2014 ar putea continua aceasta tendinta pozitiva. MSCI are o serie de criterii legate de capitalizare, free float si alti indicatori pe care o piata trebuie sa le indeplineasca pentru a fi clasificata ca emergenta. Cu ajutorul urmatoarelor IPO-uri, Romania ar putea fi mai aproape de atingerea acestor obiective”, a declarat Konieczny.
Potrivit lui, faptul ca avem, statut de piata de frontiera s-a dovedit a fi benefic.
Din acest punct de vedere, investitorii fiind foarte interesati de aceste piete anul trecut: pietele de frontiera au inregistrat valori record ale intrarilor de capital, in pofida iesirilor nete inregistrate in 2013 de fondurile de piete emergente.
“In 2014, am putea asista din nou la emisiuni-record de actiuni noi si plasamente secundare ale actiunilor anumitor companii din Romania, avand in vedere listarile planificate. Cele mai importante tranzactii sunt asteptate anul acesta tot din partea statului, cu IPO-uri anuntate in sectoarele de utilitati/energie. Am putea vedea si unele companii private analizand oportunitati pentru listare, avand in vedere ca bancile din Romania continua sa fie foarte precaute in ceea ce priveste politicile de imprumut”, a mai afirmat oficialul FP.
El crede ca, piata de obligatiuni corporative ar putea sa depaseasca volumele incurajatoare ale ofertelor din 2013.
Emisiunile de obligatiuni corporative au fost metoda de finantare preferata de cateva companii anul trecut, din cauza dobanzilor inca mari la credite, a conchis oficialul.