Trecem la impozitul progresiv din 2025? - aceasta e intrebarea. La ce sa ne asteptam de la ANAF
cota unicaimpozit progresivanaf 2025fiscalitate 2025
Lipsa predictibilitatii fiscale reprezinta cel mai mare risc pentru companiile private din Romania, in timp ce persoanele fizice se tem si ele ca, de anul viitor, vor fi nevoite sa respecte noi reguli fiscale, ce le pot periclita stabilitatea financiara, peste noapte. In acest moment, toate temerile se indreapta catre posibilitatea de a trece de la cota unica la impozit progresiv in 2025.
Oficialii de la varful Guvernului exclud in acest moment aceasta varianta. De exemplu, cea mai recenta pozitie pe aceasta tema apartine ministrului Finantelor, Marcel Bolos.
"Ramanem cu cota unica", a punctat, recent, seful de la Finante, care a oferit asigurari ca autoritatile nu pregatesc schimbarea sistemului de impozitare la noi in tara.
"Nu s-a pus problema ca sa lucram la impozitul progresiv. In continuare ramanem cu cota unica, care stim ca a produs mult bine pentru toti romanii, care stim ca incurajeaza munca, care stim ca este in avantajul celor care isi desfasoara activitatea in campul muncii si in felul acesta noi continuam cu cota unica.
Impozitul progresiv se potriveste doar in perioadele in care statele sunt dezvoltate, au un anumit nivel de dezvoltare si deocamdata Romania si romanii au nevoie de cota unica pentru a fi sprijiniti in aceasta perioada grea pentru ceea ce inseamna traiul de zi cu zi", a spus Bolos.
Ce inseamna impozit progresiv?
Impozitul progresiv este un sistem de taxare in care rata de impozitare creste pe masura ce venituri contribuie la crestere. In acest sistem, rezultatele care castiga mai mult platesc un procent mai mare din venitul lor in impozite, comparativ cu cei care castiga mai putin. Acest model este opus impozitului fix (sau cota unica), unde toti contribuabilii platesc acelasi procent din venitul lor, indiferent de cat castiga.
Referitor la modalitatea in care ar putea fi aplicat acest sistem, daca am trece la el, e important sa stim ca venitul ar fi impartit in mai multe categorii. Fiecare categorie de venit ar fi impozitata la o rata diferita. De exemplu:
-
venituri mici: 5% impozit.
-
venituri medii: 15% impozit.
-
venituri mari: 30% impozit.
Majoritatea tarilor din Europa de Vest, precum Franta, Germania sau Suedia, folosesc un sistem de impozitare progresiv, dar cu diferite praguri si rate de impozitare. Aceste sisteme tind sa fie mai complexe si necesita un aparat administrativ bine pus la punct pentru colectarea eficienta a taxelor.
Sursa foto: manager.ro