Transportul elevilor a fost deblocat iar Guvernul a aprobat extinderea programului Masa calda
debloxare transport elevimasa calda elevieducatie romania
Guvernul Romaniei a adoptat, ieri, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care este reglementata si, in acelasi timp deblocata, decontarea navetei pentru elevi.
Ordonanta initiata de Ministerul Educatiei si Cercetarii reglementeaza decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt scolarizati in localitatea de domiciliu.
Citeste si:
NOAPTE ALBA in Guvern: Liberalii, pe picior de plecare, au adoptat 25 de Ordonante
Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip naveta zilnica, pe distante in limita a 50 de kilometri sau li se va deconta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru daca locuiesc la internat sau in gazda.
Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin unitatile de invatamant in cadrul carora elevii sunt scolarizati, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.
Modificarea era imperativa pentru armonizarea legislatiei existente cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, care a statuat ca decontarea pe baza de abonament este neconstitutionala, deoarece genereaza o diferenta de tratament juridic intre elevii ce pot prezenta abonament si elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului in comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
Ulterior aprobarii acestei ordonante de urgenta, Ministerul Educatiei si Cercetarii va elabora o hotarare de Guvern pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a acestei ordonante.
De asemenea, Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 150 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, program cunoscut si sub titulatura de "Masa calda".
In anii anteriori, acesta a functionat in 50 de unitati de invatamant. Incepand din semestrul al II-lea al anului scolar 2019-2020, programul "Masa calda" se va desfasura in 150 de unitati de invatamant. Decizia de extindere cu 100 de noi unitati de invatamant are la baza efectele pozitive generate asupra beneficiarilor directi si indirecti.
Studiile de impact au aratat ca aceasta masura a avut ca efect scaderea ratei abandonului scolar, diminuarea absenteismului, precum si formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentatie sanatoasa.
Astfel, in perioada derularii activitatii didactice, prescolarii si elevii din cele 150 de unitati de invatamant vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masa calda pe zi, in limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA).
Comparativ cu anul precedent, numarul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, insumand pentru anul in curs un numar total de 65.343 de elevi. Suma estimata, necesara implementarii programului pentru anul 2020, este de 81.983.000 de lei.
Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde se organizeaza la nivelul fiecarei unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale si se stabileste potrivit prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice.
Citeste si:
Guvernul a aprobat numarul biletelor de tratament balnear prin sistemul administrat de Casa Nationala de Pensii Publice
Derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi face parte din actiunile Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educationale: asigurarea accesului echitabil si nediscriminatoriu la o educatie de calitate pentru toti copiii si tinerii din Romania.