Transgaz poate incepe lucrarile la conducta care va prelua gazele din Marea Neagra si le va conecta la SNT si la BRUA
gaze marea neagratransgaz brua
Transgaz a obtinut dreptul de a incepe lucrarile la proiectul de interes comun in domeniul gazelor naturale Conducta Tarmul Marii Negre - Podisor pentru preluarea gazului din Marea Neagra, urmare a emiterii de catre Ministerul Energiei a Deciziei exhaustive nr. 4/25.04.2019.
In conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 - decizia exhaustiva reprezinta decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autoritati ale statelor membre, cu exceptia instantelor judecatoresti, care stabileste daca unui initiator de proiect i se acorda sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului.
In cazul conductei care va prelua gazele din Marea Neagra, initiatorul proiectului este SNTGN Transgaz SA.
Potrivit lui Ion Sterian, directorul general al Transgaz, proiectul de interes comun in domeniul gazelor naturale Conducta Tarmul Marii Negre - Podisor pentru preluarea gazului din Marea Neagra, consolideaza rolul strategic pe care Transgaz il are atat in sectorul infrastructurii energetice europene cat si nationale.
Traseul proiectului urmeaza directia generala de la Sud-Est spre Vest, traversand judetele Constanta, Calarasi si Giurgiu.
Pe teritoriul judetului Giurgiu, conducta este situata pe teritoriul administrativ al comunelor Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Baneasa, Calugareni, Stoenesti, Schitu, Iepuresti, Ghimpati, Bulbucata, Letea Noua, Clejani, Bucsani.
Proiectul cuprinde urmatoarele obiective de investitii:
- Conducta de transport gaze naturale Tarmul Marii Negre - Amzacea cu lungimea totala de 308,4 km, compusa din doua tronsoane: - Tronson Marea Neagra - Amzacea in lungime de 32,5 km cu diametrul 1200 mm; - Tronson Amzacea - Podisor, in lungime de 275,9 km, cu diametrul 1000 mm;
- Statie de primire-lansare godevil aflata la km 32,5 in zona comunei Amzacea;
- Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1;
- Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul National de Transport in zona Vlasin;
- Interconectare cu Statia de Comprimare Gaze Podisor.
De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 20 de statii de robinete de sectionare, precum si 10 statii de protectie catodica situate in cadrul statiilor de robinete de sectionare.
Valoarea totala estimata a proiectului este de 360,4 milioane de euro, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.