Totul pe o carte: Isi asuma sau nu Guvernul raspunderea pe Legea Bugetului
pibeconomiedeficit bugetarcheltuielilegea bugetului de stat 2020buget 2020
Ludovic Orban da un ultimatum Parlamentului Romaniei: Daca Legea Bugetului nu va fi adoptata pana la finalul anului, Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe acest proiect.
Concret, in cazul in care Parlamentul respinge proiectul de buget intocmit de liberali, Guvernul Orban va alege sa simplifice procedura legislativa de adoptare a acestui proiect, asumandu-si raspunderea.
Parlamentul are termen din partea premierului sa adopte Legea Bugetului pana la finele anului, iar daca acest lucru nu se va intampla, Orban a spus ca e posibil ca Executivul sa isi asume raspunderea. Totusi, se observa o indecizie a liberalilor asupra acestei teme. Orban evita sa afirme clar, daca isi va asuma sau nu aceasta Lege, spunand ca "e posibil".
Vezi aici >>> Ce inseamna ASUMAREA RASPUNDERII Guvernului
Aceasta ezitare vine probabil ca o consecinta a amenintarilor lansate in aceasta perioada din tabara adversa, de la social-democrati. Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca, daca Executivul Orban isi va asuma aceasta Lege, PSD va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului.
Totusi, Orban a oferit alta justificare pentru ezitarea de a transmite clar daca isi va asuma sau nu raspunderea. El sustine ca asteapta opinia fiecarui partid parlamentar cu privire la forma si continutul Legii Bugetului pentru anul 2020.
"Cand vom lua o decizie o vom anunta. Recunosc ca evaluam si posibilitatea ca, in cazul in care timing-ul si modul in care se deruleaza dezbaterile parlamentare, in cazul in care exista un risc major sa nu fie adoptat bugetul pana la data de 31 decembrie, exista si aceasta posibilitate. Daca vom lua o decizie o vom anunta", a declarat premierul, miercuri, dupa intalnirea cu liderii grupurilor parlamentare.
"Urmeaza sa vedem pozitionarea fiecarei formatiuni. Obiectivul e sa ajungem la o forma a bugetului. Trebuie sa purtam discutii cu partenerii alaturi de care am asigurat succesul motiunii de cenzura si investirea Guvernului, dar vom discuta si cu alti parlamentari pentru a obtine sprijin pentru buget", a completat prim-ministrul.
Deficit bugetar de 3,6% din PIB pentru 2020 si cheltuieli de personal de 9,7% din PIB
Liberalii au transmis ca
structura bugetara pentru anul 2020 se baza pe o mentinere a cresterii economice in jurul mediei de 4%. De asemenea, Guvernul Romaniei estimeaza ca, in anul 2020, vom avea un deficit bugetar de 3,6% din PIB, in timp ce cheltuielile de personal vor ajunge la valoarea de 9,7% din P.I.B.
In aceeasi ordine de idei, in 2021 deficitul bugetar va fi de 3,34% din P.I.B., iar cheltuielile de personal de 9,4% din P.I.B.
”Constructia bugetara pentru anul 2020 se baza pe o mentinere a cresterii economice in jurul mediei de 4% pe termen mediu, in conditiile in care majoritatea institutiilor financiare interne si externe anticipeaza o incetinire a ritmului de crestere din statele Europei Centrale si de Est”, se arata in expunerea de motive a Proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.
Materializarea riscurilor privind incetinirea cresterii economice va avea o influenta nefavorabila asupra dinamicii incasarilor bugetare in anul 2020, admit Finantele. Desi unele masuri privind imbunatatirea colectarii pe partea de venituri bugetare pot aduce la buget resurse semnificative chiar si pe termen scurt, ”fundamentarea acestor sume va fi evaluata cu multa prudenta de analisti/piete financiare in conditiile in care o imbunatatire convingatoare a colectarii nu poate fi argumentata pe baza datelor din anii precedenti”, a declarat ministrul de Finante, Florin Citu.
Citeste si:
Presedintele RETRAGE DECORATIILE pentru mai multe persoane CONDAMNATE PENAL. Adrian Nastase este pe lista