Topul celor mai importante schimbari legislative de la 1 ianuarie 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Topul celor mai importante schimbari legislative de la 1 ianuarie 2019
Topul celor mai importante schimbari legislative de la 1 ianuarie 2019
de Magda Florea la 07 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
taxa pe lacomietva simplificatmodificari legislative 2019masuri fiscale 2019taxeimpozite

De la 1 ianuarie 2019, au intrat in vigoare o serie de modificari legislative care vizeaza diverse domenii de activitate, precum si majoritatea cetatenilor si contribuabililor romani.

Iata care sunt masurile legislative care schimba cadrul economico-social al Romaniei inca din prima luna a anului si ce presupun acestea:

1. Majorarea salariului minim brut

 
Salariul minim brut creste de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei pentru cei care nu au studii universitare si 2.350 de lei pentru cei care au studii superioare, a caror functie impune asemenea studii si care au o vechime profesionala de minimum un an in aceasta.
 

2. Salarii de 3.000 de lei pentru angajatii din constructii

 
Salariul minim brut al angajatilor din constructii va fi majorat la 3.000 de lei, daca firma obtine cel putin 80% din venituri din constructii, in fiecare luna. Acesti angajati vor fi scutiti de plata cotei de 3,75% catre Pilonul II de pensii, pentru perioada ianuarie 2019 - decembrie 2028.
 

3. Modificari la compozitia carburantilor si cresteri de preturi la pompa

 
Incepand cu 1 ianuarie 2019, acciza la benzina creste de la 1,976 lei/1000 de litri la 2,038/1000 de litri, adica majoreaja cu 3,15%. De asemenea, acciza la motorina creste si ea de la 1,838 lei/1000 de litri la 1,896 lei/1000 de litri.
 
Impactul va fi resimtit in buzunarele soferilor, intrucat pretul bezinei si motorinei va creste cu aproximativ 7 bani pe litru.
 
Mai mult, va creste si continutul minim de biocarburanti in benzina, de la 4,5% la 8%, si de la 5% la 6,5% in cazul motorinei, ceea ce va insemna o noua crestere a pretului carburantilor de 10 bani pe litrul de benzina, respectiv 7 bani pentru un litrul de motorina.
 
In prima parte a anului 2019 pretul benzinei ar putea ajunge la 5,06 lei/litru si 5,42 lei pentru litrul de motorina.
 

4. Toate amenzile vor fi virate intr-un cont unic

 
Toate amenzile vor fi virate intr-un cont unic, cu exceptia celor de circulatie. Pentru cele din urma, sistemul este in faza de testare. Contul unic este 50.09.01 pentru amenzile aplicate persoanelor rezidente in Romania si 50.09.02 pentru cei care nu au domiciliul in Romania. Sumele incasate vor fi virate catre bugetul local sau de stat, in cel mult doua zile de la plata.
 

5. Scade acciza pentru tigarete

 
Acciza pentru tigarete este redusa, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 martie 2019, la 372,73 de lei/1.000 tigarete, fata de 457,71 de lei/1.000 tigarete, in prezent. Actul normativ mai prevede, ca, pe de o parte, pana la data de 1 martie, ar trebuie calculat un nou nivel care sa fie aplicat de la 1 aprilie, iar pe de alta parte, ca acesta este de 483,74 de lei/1.000 tigarete.
 

6. Suprataxarea consumului de date scade

 
Suprataxa aplicata consumului de date in cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii in roaming in UE/SEE scade cu 25%, la 4,5 euro/GB, iar volumul de consum rezonabil creste cu 25%, fata de cel disponibil anul acesta. In plus, suprataxa pentru apelurile primite scade, din 3 ianuarie, cu 7%, la 0,85 eurocenti/minut.
 

7. Bancile vor avea de platit o noua taxa

 
Bancile vor avea de achitat o taxa pentru activele financiare, daca media trimestriala a ROBOR la 3 luni si la 6 luni depaseste 2%. Taxa creste cu cate 0,1 puncte procentuale, la fiecare pas de 0,5 puncte procentuale, pana la ROBOR de 4%. Noua taxa va fi calculata si platita trimestrial, in functie de valoarea activelor financiare ale unei banci de la finele fiecarui trimestru, si va putea fi dedusa.
 

8. Se unifica regimul fiscal al biletelor de valoare

 
 Veniturile persoanelor fizice primite sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, sunt asimilate veniturilor salariale date in natura si sunt impozitate cu 10%. Pentru acestea nu se datoreaza asigurari sociale obligatorii.
 

9. Vesti bune pentru bugetari: vor primi o indemnizatie de hrana si una de vacanta

 
 Bugetarii vor primi o indemnizatie de hrana si una de vacanta, iar sumele sunt considerate venituri din salarii si sunt impozitate cu impozitul pe venit si se retin asigurarile sociale obligatorii - contributia la pensii si contributia la sanatate.
 

10. Se plafoneaza sporurile bugetarilor

 
Toate tipurile de vouchere si de indemnizatii, inclusiv cele de vacanta si care le sunt acordate bugetarilor, sunt plafonate la nivelul existent la finele lunii decembrie 2018, intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2021. Majoritatea acestor vouchere au ramas in acest an la nivelul din 2017. De exemplu, cele de vacanta vor ramane de 1.450 de lei, cat salariul minim brut din 2017.
 

11. Timp liber pentru bugetarii care lucreaza suplimentar, in loc de bani

 
 Pentru salariatii din sistemul public, orele lucrate peste programul de lucru se vor compensa doar cu timp liber. Acestia vor beneficia de vouchere de vacanta. Masura se aplica pentru perioada anilor 2019 - 2021.
 

12. Modificari la Pilonul II  de pensii

 
Cei care contribuie la Pilonul II de pensii vor putea sa se retraga, daca au contribuit minimum cinci ani, prin depunerea unei cereri. Ei nu-si vor putea retrage sumele virate, dar vor putea sa isi vireze intreaga cota pentru pensii, de 25% din salariul brut, catre Pilonul I si nu asa cum este in prezent de 21,25% catre Pilonul I si 3,75% catre Pilonul II.
 

13. Noi obligatii pentru administratorii de fonduri de pensii

 
 Administratorii de fonduri de pensii sunt obligati sa-si majoreze capitalul social in functie de nivelul activelor aflate in administrare: sub 100 de milioane de euro - capitalul social trebuie sa fie de 5% din valoarea contributiilor; 100-500 de milioane de euro - 7% din valoarea contributiilor; peste 500 de milioane de euro - 10% din valoarea contributiilor. Comisionul de administrare pentru acestia a fost redus de la 2,5% la 0,5% din valoarea contributiilor virate.
 
In plus, administratorii de fonduri de pensii isi vor putea deduce intre 0,02% si 0,07% pe luna din activul net total al fondului de pensii administrat privat, fata de 0,05% pe luna, pana acum. Noul nivel depinde daca rata de rentabilitate a fondului depaseste inflatia. Deducerea creste cu cate 0,01 la fiecare punct procentual peste inflatie.
 

14. TVA simplificat

 
Se prelungeste, pana la data de 30 iunie 2022, masura de simplificare pentru TVA - taxare inversa pentru livrarea de: cereale si plante tehnice; certificate de emisie de gaze; energie electrica catre un comerciant cumparator revanzator; certificate verzi; telefoane mobile; microprocesoare; tablete si laptop-uri.
 

15. Taxare suplimentara pentru firmele din energie si gaze si telecom.

 
 Firmele din energie si gaze vor trebui sa achite o contributie de 2% din valoarea cifrei de afaceri pe care o obtin din licenta pentru aceste activitati. Anterior, aceasta contributie era de 0,08%. Suma aferenta va fi virata catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), asa cum este si in prezent.
 
De asemenea,  operatorii telecom care detin licente 3G, 4G si 5G vor avea de achitat o taxa de 2-4% din cifra de afaceri din anul precedent, inmultita cu numarul de ani pentru care se acorda licenta, potrivit OUG nr. 114/2018.
 

16. Taxe noi si pentru organizatorii de jocuri de noroc

 
Toti organizatorii de jocuri de noroc vor trebui sa achite o taxa lunara reprezentand 2% din totalul taxelor de participare incasate lunar. Acestia vor mai avea de achitat o cota de 1.000 de euro, daca organizeaza jocuri de noroc traditionale, si de 5.000 de euro, daca organizeaza jocuri de noroc la distanta si sunt in clasa I sau clasa III.
 

17. Noutati privind regimul de angajare a zilierilor

 
Vor mai putea fi angajati zilieri doar in urmatoarele trei sectoare de activitate: agricultura, vanatoare si servicii anexe; silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere; pescuit si acvacultura. Majoritatea zilierilor vor putea lucra cel mult 120 de zile ca zilieri, intr-un an, iar o firma nu va putea folosi un zilier mai mult de 25 de zile intr-o luna.

Citeste si: Topul celor mai importante modificari legislative ale saptamanii

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Lista schimbarilor fiscale care ne lovesc din ianuarie 2025. Ce avem de platit la stat in 2025?
Financiar-Bancar

Lista schimbarilor fiscale care ne lovesc din ianuarie 2025. Ce avem de platit la stat in 2025?

today14 Ian. 2025
Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare
Companii

Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare

today14 Ian. 2025
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus

today13 Ian. 2025
Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Banii tai - sectiune de educatie...

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus

today13 Ian. 2025
Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x