Topul celor mai bine platiti bugetari
salarii bugetarisalarii in ministere
Exista anumite agentii specializate ale statului roman, cu atributii, de exemplu, in supravegherea traficului aerian sau in reglementarea pietei locale de electricitate si gaze, ai caror angajati castiga lejer 7.000-10.000 de lei net. Totusi, aceste agentii nu constituie exemplul cel mai bun, dat fiind ca ele au putini angajati si, ca urmare, fondul lor de salarii, per ansamblu, nu e spectaculos. O situatie mult mai relevanta se inregistreaza insa in ministere.
In cele 25 de ministere care formeaza in momentul de fata Guvernul Romaniei lucreaza cca 300.000 de oameni, adica un sfert din numarul total de bugetari din tara. Iar a sti cu cat sunt platiti acesti oameni e o chestiune cat se poate de interesanta, data fiind ca banii pentru salariile lor vin de la… buget, adica de la noi toti.
Facem de la inceput precizarea ca salariile mentionate in continuare sunt salarii
medii din ministerele respective, obtinute prin raportarea fondului de salarii la numarul total de angajati. Asta inseamna, evident, ca sunt oameni care castiga mai mult decat suma in cauza, la fel cum sunt si oameni care castiga mai putin, dar ideea e ca aveti astfel un reper si stiti la ce sa va asteptati daca va ganditi vreodata sa va cautati un job intr-un minister.
Pe primul loc se situeaza angajatii din Ministerul Afacerilor Externe, unde salariul mediu net este de
10.300 de lei pe luna. Da, cei 2.235 de angajati din acest minister (diplomati, consuli, functionari locali sau ai institutelor culturale din strainatate) castiga in medie 10.300 de lei net pe luna, insa reprezentantii MAE spun ca e vorba despre o situatie speciala:
„Prin comparatie cu activitatea angajatilor altor ministere si institutii publice din Romania, activitatea salariatilor Ministerului Afacerilor Externe se desfasoara, pe de o parte in tara, in Centrala MAE, iar pe de alta parte in afara tarii, in Serviciul Exterior, unde, conform prevederilor legale in vigoare, drepturile salariale sunt stabilite in valuta. Salariul mediu de de 10.300 lei lunar net reprezinta deci o valoare matematica ce include si salariile pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate”.
Apoi, pe locul 2, la o distanta destul de semnificativa, se afla cei 6.300 de procurori si magistrati din Ministerul Public, care obtin
8.700 de lei net pe luna, urmati de angajatii Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (
8.600 de lei) si de cei ai Ministerului Justitiei (cca
7.000 de lei).
Nici celelalte 21 de ministere nu stau rau, cu salarii in mana de 3.500, 5.000, 6.500 de lei, dar, ca imagine generala, trebuie retinut faptul ca cei 300.000 de oameni care lucreaza in ministere castiga in medie in jur de
4.000 de lei net pe luna.
Desigur, dupa cum s-a vazut, sumele variaza de la minister la minister si, foarte important, ele trebuie puse intr-un anumit context. Astfel, salariul mediu net de 3.500 de lei din Ministerul Afacerilor Interne, unde sunt aproape 128.000 de angajati, presupune un efort financiar mult mai mare pentru bugetul de stat decat salariul mediu de 6.900 de lei din Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, unde sunt doar 59 de oameni.
Iar daca va intrebati cumva care minister e pe ultimul loc, raspunsul este… Ministerul Culturii. 431 de oameni, cu o medie de 2.750 de lei net pe luna.
Sursa: Ministerul finantelor, calcule Ziarul Financiar