Primavara a venit cu vesti bune pentru multi romani, mai multe beneficii si indemnizatii sociale urmand sa creasca incepand din aceasta luna. Este vorba despre beneficiile care se calculeaza in baza Indicatorului Social de Referinta (ISR), printre acestea numarandu-se alocatiile si indemnizatiile pentru cresterea copilului.
Incepand de la 1 martie, Indicatorul Social de Referinta a crescut cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent. Potrivit datelor oficiale, inflatia din 2023 a fost de 10.4%, ceea ce inseamna ca si acest ISR a crescut tot cu acelasi procent. Mai exact, ISR-ul a crescut de la 598 la 660 de lei.
Astfel, de la 1 martie, o serie intreaga de beneficii si indemnizatii au crescut. Printre altele, pe aceasta lista regasim urmatoarele: prima de insertie (de trei ori valoarea ISR), subventia pentru angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala (nu mai mult de patru ori valoarea ISR), stimulentul lunar pentru angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor (50% din valoarea ISR), valoarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului (pragul minim al acesteia creste la 1.651 de lei de la 1.496 de lei).
Tot in baza Indicatorului Social de Referinta mai sunt calculate si urmatoarele: alocatia lunara de plasament (care creste de la 1.082 de lei la 1.194 de lei), valoarea minima a indemnizatiei lunare de acomodare, in cazul adoptiei unui copil (creste la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizatiei de sprijin la 793 de lei), indemnizatia de somaj pentru absolventi (se acorda timp de 6 luni si este 50% din ISR), indemnizatia de somaj (valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, respectiv valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale in functie de stagiul de cotizare).
Totodata, pentru persoanele incadrate cu "handicap grav", indemnizatia creste de la 599 de lei la 662 de lei. Pentru persoanele incadrate cu "handicap accentuat", cuantumul total creste de la 449 de lei la 496 de lei, iar pentru persoanele cu dizabilitati incadrate in gradul "handicap mediu", bugetul complementar creste de la 72 la 80 de lei.
Venitul Minim de Incluziune (VMI) sufera, in mod exceptional, o dubla indexare in anul 2024: odata la 1 ianuarie cu rata inflatiei din anul 2022 si apoi in martie cu rata inflatiei din anul 2023. Astfel, venitul net lunar pana la care se acorda componentele sale creste semnificativ: de la 313 lei la 346 lei, de la 456 lei la 504 lei pentru persoanele cu varsta de peste 65 de ani si pentru componenta de ajutor pentru familii cu copii, pragul se ridica de la 795 lei la 879 lei.
Citeste si: Cat de tanar poate fi un salariat? Care este varsta minima la care o persoana poate semna un contract de munca?
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?