Suntem aproape de o noua criza economica globala de proportii, insa stim cu totii ca unele tari vor suferi mai mult decat altele. Potrivit specialistilor, crizele din ultimii ani, incepand de la pandemia de coronavirus si pana la razboiul dus de Rusia in Ucraina, nu au facut nimic altceva in afara de a saraci si mai mult tarile sarace si de a adanci si mai tare prapastia dintre bogati si saraci.
Te-ai intrebat vreodata care este cea mai puternica economie din lume? Raspunsul este important pentru noi toti, mai ales in conditiile geopolitice si economice actuale. Sa fie Statele Unite sau sa fie China? Dar economiile puternice din Europa cat de departe sunt totusi de aceste doua super-puteri mondiale? Dar Rusia?
Cand vorbim despre astfel de clasamente ne putem indrepta atentia in special catre cei doi indicatori de baza - PIB-ul nominal al fiecarei tari, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor. Haideti sa ne uitam astazi catre PIB-ul nominal al fiecarei tari in parte si sa descoperim care sunt cele mai puternice economii ale lumii!
Statele Unite ale Americii conduc detasat in acest clasament, avand un Produs Intern Brut de 23 de trilioane de dolari, fiind in aceste conditii cea mai puternica economie a lumii. SUA exceleaza in tehnologii avansate precum sunt IT-ul, inteligenta artificiala sau industria aerospatiala, avand de asemenea si cea mai puternica armata a lumii. Totodata, SUA dispun si de cantitati semnificative de resurse naturale, incepand de la aur si petrol si pana la gaze naturale sau carbune.
China ocupa locul secund in acest top, cu un Produs Intern Brut de 17.7 trilioane de dolari. In ciuda regimului politic de la Beijing, China si-a deschis economia incetul cu incetul in ultimele decenii, cresterea economica fiind evidenta in ziua de astazi. In plus, standardul de viata a crescut enorm in ultimii 10 - 20 de ani in China.
Ocupanta ultimei trepte a podiumului vine tot de pe continentul asiatic, Japonia avand un Produs Intern Brut de 4.9 trilioane de dolari. In ciuda cresterii economice masive din ultimii ani, diferenta dintre Japonia si ocupantele primelor doua pozitii din acest top stabilit in functie de PIB ramane foarte mare.
Germania se dovedeste a fi cea mai puternica economie din Europa, cu un PIB de 4.2 trilioane de dolari devenind si cea de-a 4-a economie a lumii. Locul 5 este ocupat de economia Marii Britanii, cu un PIB nominal de aproape 3.2 trilioane de dolari. Top 10 continua cu India (3.17 trilioane de dolari), Franta (2.94 trilioane de dolari), Italia (2.1 trilioane de dolari), Canada (1.99 trilioane de dolari) si Coreea de Sud (1.8 trilioane de dolari).
Rusia este cea de-a 11-a economie a lumii, cu un Produs Intern Brut de 1.78 trilioane de dolari. Ramane de vazut cat de afectata va fi economia Rusiei dupa sanctiunile impuse de Occident in urma razboului inceput de regimul de la Moscova in Ucraina.
Topul celor mai mari 25 de economii ale lumii continua cu Brazilia, Australia, Spania, Mexic, Indonezia, Olanda, Arabia Saudita, Turcia, Elvetia, Polonia, Suedia, Belgia, Thailanda si Irlanda.
Citeste si: Ce trebuie sa faca managerii, ca angajajatii sa nu ajunga sa sufere de Burnout
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si