La inceputul acestei saptamani a intrat in vigoare „taxa pe lux”, o noua masura fiscala care vizeaza proprietarii de masini si locuinte scumpe in Romania. Autoritatile au pus la punct mecanismul de colaborare cu ANAF pentru a avea acces la datele relevante privind aceste bunuri, iar masura a fost initial amanata din aprilie 2024 pentru a se implementa solutiile tehnice necesare.
„Se notifica de catre autoritatile locale contribuabilii care au proprietati cu o valoare impozabila mai mare de 2,5 milioane lei. Autoritatile locale comunica ANAF-ului care este situatia acestor proprietari. ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale caror proprietati sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei si pe 30 septembrie ar trebui sa avem primele incasari din impozitul pe marile averi. Cam aceste activitati le vom desfasura in perioada urmatoare", explica ministrul Finantelor Marcel Bolos in primavara acestui an.
Taxa pe lux se aplica masinilor care au o valoare de achizitie mai mare de 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro) si locuintelor a caror valoare depaseste 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro). Proprietarii ar fi fost obligati sa depuna formularul 2016 la ANAF pana la finalul lunii septembrie pentru locuinte, respectiv pana la finalul anului pentru masini. Pe acest formular trebuie scris numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile mobile si imobile.
Pentru locuintele scumpe, taxa pe lux se calculeaza aplicand o cota de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a locuintei si plafonul de 2,5 milioane de lei. De exemplu, pentru o locuinta de 1 milion de euro, taxa anuala este de aproximativ 1.500 de euro.
Mai departe, pentru masinile scumpe, se aplica tot o cota de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 de lei. De exemplu, pentru o masina de 100.000 de euro, impozitul suplimentar anual va fi de aproximativ 75 de euro.
Taxa se aplica pe o perioada de 5 ani de la achizitie. Pentru bunurile cumparate inainte de 1 ianuarie 2024, taxa se va plati doar pentru anii ramasi pana la expirarea celor 5 ani. Aceasta masura este parte dintr-un efort mai larg de a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat si de a creste responsabilitatea fiscala a proprietarilor de bunuri de lux.
Citeste si: Noul IRCC, publicat azi de BNR. Din acest moment, ratele la banci se scumpesc si mai mult!
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Calcule CAS si CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente
Venituri PASIVE 2025. Ce sunt ETF-urile si cum functioneaza?
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si