Tinerii din Romania termina facultati ca sa fie someri cu diploma. O analiza europeana arata adevarul dureros
somerisomajrata somajului
Tara noastra se numara printre tarile membre cu cei mai multi someri in randul proaspetilor absolventi din intreaga Uniune Europeana, arata cel mai recent raport oficial al Eurostat. Cu alte cuvinte, avem foarte multi tineri care urmeaza cursuri superioare de invatamant, degeaba. Multe dintre facultatile din Romania pot fi privite, prin urmare, drept fabrici de diplome inutile pentru piata muncii.
Conform documentului oficial, rata generala de angajare a proaspetilor absolventi a fost de 80% sau mai mare in 22 de tari ale UE. Malta a condus cu 95,8%, urmata de Tarile de Jos (93,2%) si Germania (91,5%).
Cele mai scazute rate de ocupare au fost inregistrate in Italia (67,5%), Grecia (72,3%) si Romania (74,8%).
Un detaliu interesant care se evidentiaza in raportul Eurostat arata ca in ultimii 10 ani s-a inregistrat o crestere a ratei de angajare a proaspetilor absolventi. In 2013, rata a fost de 74,3% si de atunci a crescut constant. Exceptie a fost anul 2020 afectat de pandemie (78,7%), cand s-a observat o scadere de 2,3 puncte procentuale fata de 2019 (81,0%).
Rata de ocupare a proaspetilor absolventi din UE variaza in functie de sex, fiind mai ridicata in cazul barbatilor (85%) comparativ cu femeile (82%). Aceasta tendinta este prezenta in 18 state membre, inclusiv Romania. Cehia inregistreaza cea mai pronuntata diferenta, unde rata de ocupare a barbatilor care au finalizat recent liceul sau facultatea este cu 19,4 puncte procentuale mai mare decat cea a femeilor. In contrast, in noua state membre, femeile proaspat absolvente au o rata de ocupare mai mare decat barbatii, Bulgaria avand cea mai mare diferenta, unde rata de ocupare a femeilor este cu 6 puncte procentuale peste cea a barbatilor.
Sursa foto: freepik.com