Tinerii au devenit realisti in privinta salariului pe care-l pot primi avand in vedere nivelul lor de pregatire
somaj tinerisalarii tineripretentii salariale tinerijoburi tineriangajari tineri
In plina pandemie, tinerilor le este tot mai greu sa-si gaseasca un loc de munca. Transformarile economiei, scaderea cererii pe piata de resurse umane si lipsa unei perspective afecteaza puternic generatia abia iesita de pe bancile scolii.
Potrivit barometrului "Tinerii si locurile de munca. Ce isi doresc, unde vor sa lucreze", realizat de Frames, la comanda Best Smart Consulting, 8 din 10 tineri spun ca absolvirea scolii nu este de ajuns ca sa-si gaseasca un loc de munca.
Citeste si:
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta care reduce cheltuielile structurale
Daca, inainte de pandemie, dupa ce terminau scoala, multi tinei isi gaseau rapid un prim loc de munca, in special in HORECA, servicii, constructii, retail, participau la stagii de pregatire in companii sau deveneau antreprenori, acum, optiunile de angajare se numara pe degete.
Conform barometrului, 78,9% dintre respondenti sunt in cautarea unui loc de munca sigur, cu contract de munca pe durata nedeterminata si numai 16% mai sunt dispusi sa lucreze pe forme de colaborare, care sa le permita optiuni multiple.
Totodata, 52,6% vor un job de birou, la care sa mearga in fiecare zi si numai 14,5% si-ar dori munca de teren.
"Surprinzator este ca doar 32,9% isi doresc sa lucreze de acasa. Acest lucru arata ca, dupa restrictiile din 2020, tinerii isi doresc tot mai mult un loc de munca in care sa interactioneze cu colegii", afirma Ligia Neacsu, managerul Best Smart Consulting.
Scoala nu mai e de ajuns pentru gasirea unui loc de munca
Ca sa-si gaseasca un loc de munca, scoala nu mai e de ajuns, este concluzia a 80,3% dintre cei chestionati. 77,6% considera ca, pentru a reusi sa-si gaseasca un job mai bun, au nevoie de un curs de specializare.
46,1% considera ca cea mai buna forma de pregatire este mixta online/offline; 39,5% ar participa la un training in mediul virtual si 14,5% ar urma un curs de pregatire intr-o sala de curs.
Intrebati in ce domeniu si-ar dori sa lucreze, multi dintre tineri au mentionat, printre altele, domeniile marketing (8,9%), evenimente (8,3%), vanzari (6,5%), turism (6,5%), IT (6%), administratie (6%), cultural (6%).
"Spre deosebire de anii trecuti, a scazut interesul pentru jurnalism (1,2%) si imobiliare (2,4%), doua dintre domeniile preferate de tineri in perioada anterioara crizei. In schimb, a crescut semnificativ dorinta de a lucra in antreprenoriat (13,7%), semn ca, la nivel declarativ, multi tineri au idei si vor sa dezvolte afaceri, si in zona de social media - influencer/ blogger/vlogger (7,7%), un fenomen care atrage tot mai multi tineri din Romania", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Barometrul mai arata ca tinerii sunt constienti de ce au nevoie pentru a lucra in domeniile respective; 42,3% afirma ca, pentru a-si schimba jobul, trebuie sa aiba, in primul rand, cunostintele necesare si sa urmeze cursuri de specialitate.
Intrebati ce le lipseste sa lucreze unde vor, dincolo de cunostintele necesare, 16,5% au mentionat problemele financiare, 6,2% vointa, 1% situatia familiala in timp ce 34% au invocat alt motiv.
Pretentii salariale de 2.500 si 3.500 de lei
De asemenea, tinerii se dovedesc realisti in privinta salariului pe care pot sa-l primeasca, avand in vedere nivelul de pregatire.
Cei mai multi dintre respondenti (39,5%) se asteapta la un salariu intre 2.500 si 3.500 de lei; 27,6% si-ar dori un salariu intre 3.500 si 4.500 de lei si numai 15,8% se asteapta la un salariu peste acest nivel.
In acelasi timp, 17,1% sunt dispusi sa lucreze pe un nivel salarial minim, intre 1.500 si 2.500 de lei.
Barometrul a fost realizat de Frames, la comanda Best Smart Consulting, in perioada 25 ianuarie - 1 februarie, pe un esantion de peste 250 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani.
Foto: pexels.com