The Washington Post: Noua state importante se afla in pragul recesiunii
criza economicarecesiune economicaeconomieinflatieinvestitiiexporturiimporturitensiuni comercialerazboi comercial sua china
Noua state ale lumii se afla in pragul recesiunii sau au intrat deja in recesiune, informeaza prestigioasa publicate The Washington Post.
Potrivit jurnalistilor The Washington Post, noua state ale lumii se afla la un pas de intrarea in recesiune, sau au intrat deja in recesiune. Jurnalistii noteaza ca majoritatea acestor state sunt dependente de export. De exemplu, state precum China, Argentina sau Rusia se afla intr-o situatie foarte delicata din punct de vedere economic, din cauza tensiunilor comerciale. Pe de-o parte, China, chiar daca are crestere economica, este afectata de "Razboiul Comercial" cu Statele Unite ale Americii, in timp ce, in Argentina si Rusia, increderea investitorilor straini a scazut semnificativ, pe fondul problemelor interne, majoritatea cauzate de disensiuni politice.Argentina se afla deja in recesiune, confruntandu-se cu o inflatie care creste puternic, iar Rusia ar putea intra in recesiune dupa ce a inregistrat o crestere de doar 0,7% in prima jumatate a anului. Principalele probleme vin in Rusia din cauza pretului scazut al petrolului, dar si ca o consecinta a sanctiunilor impuse de mai multe state, pe fondul tensiunilor armate generate de Putin si actiunile sale din zonele de conflict.
Mai multe banci centrale, printre care si Rezerva Federala din Statele Unite, au anuntat reducerea dobanzilor de referinta, pentru a stimula creditarea si, implicit, consumul. Specialistii in economie privesc aceste masuri cu scepticism, totusi, spunand ca vor avea efecte pe termen scurt, fiind doar niste solutii de moment.
Nici SUA nu sunt in afara pericolului, chiar daca au inregistrat cresteri economice. Incetinirea cresterii economice la nivel mondial ar putea aduce si Statele Unite in recesiune si, chiar daca SUA nu depinde de exporturi, situatia tensionata cu China poate pune presiuni serioase asupra economiei americane. Aceeasi tensiune externa, dar cauzata de Brexit de aceasta data, sufera si Marea Britanie. Desi a inregistrat crestere economica, incertitudinile legate de parasirea Uniunii Europene fara acord cutremura economia britanica, care a inregistrat o crestere economica de doar 0,2% in trimestrul al doilea, dupa o crestere de 0,5% la inceputul anului.
Nici Mexiul nu traverseaza o perioada propice din punct de vedere economic. Acesta se confrunta cu o scadere semnificativa a investitiilor straine, inregistrand o crestere economica cu doar 0,1% in trimestrul al doilea. O situatie similara este intalnita si in Brazilia, cea mai mare economie din America de Sud, care a inregistrat o scadere de 0,2% in primul trimestru, iar specialistii se astepata la o noua scadere a economiei.
Un alt stat important care se afla la pragul recesiunii este Germania. "Motorul economic al Europei", asa cum este denumita Germania, a inregistat o scadere a economiei nationale cu 0,1% in al doilea trimestru al anului, dupa o crestere sensibila, de doar 0,4% in primul trimestru. In functie de rezultatele din al treilea trimestru, Germania ar putea intra in recesiune tehnica si exista temeri ca tara ar putea intra oficial in recesiune pana la finalul anului, pe fondul scaderii productiei industriale. Germania ar putea intra in recesiune in toamna, a avertizat Banca centrala a acestei tari. Bundesbank estimeaza, in raportul sau lunar, ca PIB-ul german va ramane modest in trimestrul trei si "ar putea continua sa scada usor". Ar fi al doilea trimestru consecutiv de scadere, dupa cele minus 0,1 procente din perioada aprilie-iunie, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica. Totusi, ministrul de Finante al Germaniei da asigurari ca tara ar face fata unei posibile crize economice.
O situatie mult mai critica o regasim in Italia, care deja a intrat in recesiune. Italia este afectata, pe de-o parte, de instabilitatile din Germania, fiindca depinde de exporturile catre Germania Angelei Merkel. iar pe de alta parte, e puternic zdruncinata de problemele politice din interior.
Inca de la inceputul anului, FMI a lansat un raport in care avertiza ca a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2019 si 2020, tinand cont de persistenta tensiunilor comerciale si de cresterea riscurilor politice. estimand ca majoritatea economiilor lumii se vor confrunta cu temperari ale cresterilor economice, dar si cu scaderi economice.
Citeste si:
Altex a decis sa iasa din platforma Marketplace a eMag, din cauza COMISIOANELOR prea MARI