Teodorovici: Romania este o tara stabila macroeconomic. Nu exista riscul unei noi crize economice
romaniaeugen teodoroviciministerul finantelorcriza economica 2018datorie externa romaniarating de tara
In urma cu mai bine de zece ani, primele semne ale crizei economice incepeau sa apara. Luna septembrie a anului 2008 aducea cu sine semnale clare care anuntau intrarea in criza a marilor state ale lumii. Mai intai, pe 15 septembrie 2008, Lehman Brothers, a patra banca de investitii din lume, falimenteaza, iar in acelasi timp compania Merrill Lynch, a treia banca mondiala de investitii, este preluata de Bank of America.
Apoi, la doar o zi distanta, guvernul american anunta nationalizarea celui mai mare grup de asigurari din lume, American International Group, acordandu-i de asemenea si un ajutor de 85 de miliarde de dolari. Rand pe rand, atat statele europene, cat si cele asiatice anunta intrarea in recesiune. In mijlocul iernii, pe 1 decembrie, Statele Unite anunta, de asemenea, ca erau in recesiune de mai bine un an.
Desi nu au trecut prea multi ani de la incheierea efectiva a crizei incepute in urma cu zece ani, specialistii economici se asteapta la ce e mai rau. Desi piata economica este inca sustenabila, previziunile indica o noua criza economica mondiala, care ar urma sa isi faca aparitia in a doua parte a anului 2019 sau pe parcursul anului 2020. Specialistii avertizeaza ca actualul context politic extrem de instabil in toate partile lumii va influenta decisiv mediul economic la nivel global, ceea ce va duce la o criza economica acuta.
Eugen Teodorovici: „Romania este o tara stabila macroeconomic”
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a sustinut aseara intr-o interventie televizata faptul ca Romania nu este amenintata in mod direct de o posibila viitoare criza economica. Teodorovici isi sprijina crezul dand ca exemplu datoria publica pe care o are tara noastra, de aproximativ 35%. Grecia, spre exemplu, are o datorie publica de peste 180%. De asemenea, mai mult de 15 state europene au o datorie publica de peste 60%.
In continuare, Eugen Teodorovici vorbeste despre fondul de la Trezorerie, care a ajuns acum la 34 de miliarde de lei dupa ce la inceputul anului era de doar 27 de miliarde de lei. Ministrul Finantelor Publice sustine ca Romania si-a achitat deja obligatiile la termen pentru acest an, urmand ca pana la sfarsitul anului doar sa se consolideze acest fond de la Trezorerie. In concluzie, Teodorovici spune ca toate aceste semne fac din Romania o „tara stabila macroeconomic”.
Teodorovici: „Romania nu este amenintata de o criza economica”
Ministrul Finantelor recunoaste faptul ca pe plan international exista anumite discutii despre o posibila viitoare criza economica care va aparea pe anumite zone si pe anumite piete. Teodorovici da chiar doua exemple in acest sens, Italia si Turcia, doua tari care se afla in acest moment intr-un context economic destul de neplacut. Insa, Teodorovici este de parere ca acestea sunt niste cazuri care nu ar afecta in niciun fel Romania, chiar daca cele doua tari ar intra in criza.
Afirmatia lui Teodorovici poate fi considerata totusi destul de controversata. Studiile care s-au facut pe baza celor intamplate in timpul crizei economice aparute in 2007-2008 arata in mod clar ca daca o tara este lovita de o criza economica acuta, este extrem de probabil ca si celelalte tari care au relatii economice cu acea tara sa intre mai devreme sau mai tarziu in criza.
In Romania, exista un numar foarte mare de companii straine infiintate cu capital venit tocmai din Italia sau Turcia, cele doua tari mentionate aseara de Teodorovici. In cazul in care cele doua tari ar fi lovite de criza, este foarte probabil ca nici investitiile facute de oamenii de afaceri de acolo sa nu mai fie atat de mari. Ceea ce ar afecta in cele din urma si economia din tara noastra.
Ministrul Finantelor: „Romania ar trebui sa aiba un rating de tara mai bun”
Desi in urma cu doar trei saptamani se anunta multumit de reconfirmarea rating-ului de tara, Teodorovici spune acum ca tara noastra ar trebui sa aiba un rating de tara mai bun. Teodorovici este de parere ca desi Romania sta mult mai bine ca alte tari din punct de vedere al cifrelor, rating-ul de tara nu arata asta. La inceputul lunii septembrie, agentia de rating Standard&Poor’s a mentinut rating-ul „BBB-/A-3” atat pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, cat si pentru perspectiva stabila din punct de vedere economic.