Teodorovici: Legea pensiilor poate deveni o nebunie frumoasa daca PSD ramane la guvernare
codul administrativlegea pensiilorpunct pensiepensiicheltuieli bugetarepensii speciale
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a vorbit despre unul dintre cele mai controversate acte normative adoptate de PSD in ultima luna. Este vorba despre Legea pensiilor. "Poate deveni o nebunie frumoasa, daca PSD ramane in continuare la guvernare", a spus oficialul de la Finante, despre Legea pensiilor.
Eugen Teodorovici a dat asigurari pensionarilor ca Legea pensiilor se va aplica fara indoiala, chiar daca pare " imposibil de aplicat la prima vedere". Pensionarii vor primii pensii duble, a subliniat oficialul.
"Tot ce spune legea pensiilor azi va fi aplicata fara niciun fel de discutie. Se dubleaza (pensiile n.r). Se va aplica. Doi la mana, ar trebui sa fie foarte clar ca nu este un lucru usor, ar parea la prima vedere imposibil de aplicat si oamenii ar trebui sa inteleaga ca este o singura sansa. Acum poate o sa se spuna sigur, da, PSD. Da, asa este, pentru ca a fost o nebunie, este o nebunie astazi, dar poate deveni o nebunie frumoasa daca ramanem in continuare la guvernare", a afirmat Teodorovici la Antena 3.
Teodorovici a spus ca Executivul are banii necesari maririlor de pensii, atat anul acesta, cat si in 2020. Totusi, ministrul a precizat ca provocarea cea mai mare va fi in 2021, cand impactul bugetar va fi maxim. Pana atunci, punctul de pensie va creste gradual, principalele prevederi urmand sa se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat pana in 2022.
"Banii, da, vor fi. Anul acesta sunt cuprinsi in buget, pentru cresterea punctului de pensie de la 1 septembrie. Anul viitor sunt, pentru ca am pus in strategia fiscal bugetara acest lucru, deci se arata foarte clar ca banii exista. Punctul de maxima provocare va fi 2021, si nu trebuie sa o ascundem, atunci este anul in care impactul pe legea pensiilor este unul foarte mare. Ca ministru de Finante nu eram nebun sa imi asum in Guvern o astfel de lege daca nu si credeam sigur ca se poate aplica. Numai ca este acest daca...economia trebuie sa mearga, economia trebuie sa produca. (...) Trebuie o schimbare radicala de abordare si masurile care aduc valoare adaugata in economie trebuie sa fie promovate", a explicat ministrul Finantelor.
Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei in acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei in anul 2020 (alegeri locale si parlamentare), iar in ultimul an de aplicare (2022) ar urma sa aiba un impact de 81 miliarde de lei, in conditiile in care cheltuiala statului roman cu pensiile in 2018 este de 61,5 miliarde de lei.
Camera Deputatilor a votat, in 26 iunie, cu 197 de voturi, proiectul legii pensiilor, initiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat la inceputul acestei luni decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii adoptata de Camera Deputatilor pe 26 iunie, in forma reexaminata, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.
Legea pensiilor a fost aspru contesta de institutiile europene. FMI si Comisia Europeana au avertizat ca majorarile ar putea deveni nesustenabile, iar Opozitia acuza PSD si ALDE ca se aventureaza la cheltuieli bugetare uriase, fara sa prezinte surse de finantare care sa le acopere, in timp ce datoria externa a Romaniei creste lunar, iar deficitele comerciale, de cont curent si bugetare, au ajuns si ele la un nivel critic.
Puterea a primit critici si pentru pensiile speciale mentiunute de Legea pensiilor, dar si pentru pensiile speciale introduse prin noul Cod Administrativ.
Deputatul USR Cristian Seidler a criticat faptul ca nu au fost abrogate pensiile speciale. "Bani oricum nu exista pentru majorarea pensiilor. (…) Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale!”, a transmis Seidler.