Teodorovici da asigurari ca salariile bugetarilor nu ingheata in 2019. Cresc cu 25%, cum prevede Legea salarizarii
legea salarizarii bugetaremariri de salariimajorari salarialesalariu minim brutlia olguta vasilescu
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a dat asigurari cetatenilor ca incepand de anul viitor, salariile vor creste asa cum prevede Legea salarizarii, infirmand ipoteza care se regaseste in documentele trimise la Bruxelles, privind inghetarea salariilor in 2019.
Desi Guvenul Romaniei ia in calcul inghetarea salariilor, trimitand o astfel de ipoteza intr-un document oficial la Bruxelles, Eugen Teodorovici declara ca in urma discutiilor membrilor Executivului Dancila, salariile vor creste de anul viitor, nu vor fi inghetate.
"A fost o discutie la nivelul Guvernului si mesajul este foarte clar: se merge incepand de anul viitor pe ceea ce inseamna Legea 152, Legea salarizarii, adica se va merge pe cresterea pe care am promis-o in programul de guvernare. Anul viitor mergem pe Legea salarizarii care are o crestere, cam 25%, daca nu ma insel", a spus, duminica, la Antena3, Eugen Teodorovici.
El a fost intrebat daca se va aplica acea masura de inghetare a salariilor in zona sectorului bugetar, in conditiile in care era inclusa intr-un document transmis Comisiei Europene.
"Daca vii cu alte masuri care sa iti compenseze impactul pe care il ai pe o anumita masura, ei (Comisia Europeana - n.red.) nu au niciun fel de problema. Ei cer sa te incadrezi in anumiti indicatori macro pe care ti i-ai asumat, acel deficit sa fie undeva 2,53%, daca nu ma insel, sa fie sub 60% datoria publica.
Sunt anumite elemente la care CE nu ca tine ea, ti le asumi tu ca stat. Noi ne-am asumat ca stat, scaderea de deficit an de an cu 0,5%. (...) Deci, anul viitor mergem pe legea salarizarii care are o crestere cam 25% daca nu ma insel", a subliniat seful de la Finante.
Intrebat cum explica salariile mult mai mari din sectorul bugetar comparativ cu cele din mediul privat, ministrul a promis ca pana la finele acestui an lucrurile se vor schimba si "nu ma refer la salarizare, ci la felul in care administratia isi justifica salariile".
"Atunci cand am promis Legea salarizarii, am spus ca vine la pachet si cu reasezare a administratiei, a zonei publice. Era si este o lipsa de specialisti in administratia centrala, s-au dat salarii, dar nu putem ramane la forma in care suntem astazi ca numar, ca pregatire, ca perfomanta, si aici lucrurile se vor schimba pana la final de an. Nu o sa intru in detalii. Nu ma refer la salarizare, ci la felul in care administratia isi justifica salariile pe care le primesc cei din administratie", a mai spus Teodorovici.
Maririle de salariu - marul discordiei in Guvern
“In niciun caz de la 1 noiembrie. Am discutat cu sindicatele. Vom vedea daca e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie", a declarat Dancila.
Intr-o discutie dintre patronate, sindicate si Executiv, ce a avut loc marti, Guvernul a propus o solutie de compromis: marirea salariului de la 1 decembrie pentru a marca Centenarul.
Desi sindicatele isi doresc majorarea, antreprenorii spun ca "nu asa se rezolva saracia" si ca nu au puterea financiara de a sustine astfel de masuri.
Vicepresedintele Confederatiei Patronale “Concordia”, Silvia Vlasceanu, a declarat pentru publicatia Ziare.com faptul ca patronatele nu ar putea face fata unei cresteri salariale din cauza lipsei resurselor din bugetele deja stabilite:
"Intelegem si suntem de acord ca salariile sunt mici. Si noi vrem ca oamenii sa fie platiti bine, sa fie multumiti si sa stea in Romania. Dar nu credem ca asa se rezolva saracia. Noi am sustinut ca nu putem creste salariul de la 1 noiembrie si nici 1 decembrie. 1 decembrie are asa un iz putin politicianist, se doreste sa fie odata cu Centenarul. Eu, personal, am spus ca, daca se doreste sa fie marcat Centenarul, nu aveti decat sa anuntati pe 1 decembrie ca de la 1 ianuarie se mareste salariul"
Aceste promisiuni de majorari salariale au venit dupa ce senatorul PNL Florin Citu anunta, tot pe pagina de socializare, ca Executivul introduce masuri de austeritate din 2019, precum inghetarea salariilor din 2019, conform unui document transmis Comisiei Europene.
Ulterior, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la Digi24, ca documentul privind o posibila inghetare a salariilor bugetarilor, prezentat de senatorul PNL, este unul public, trimis Comisiei Europene, si reprezinta un document de lucru, o posibila varianta. El a precizat, totodata, ca exista si o propunere de aplicare a legii salarizarii pana in 2020, in loc de 2022.
Citeste si:
Ne asteapta scumpiri de preturi la principalele alimente si produse