Tendintele pietei muncii in 2023: incetinesc recrutarile, firmele se vor concentra pe a-si fideliza angajatii pe care ii au deja
piata muncii 2023recrutari 2023angajari
Anul 2023 debuteaza cu noi tendinte pe piata locala a muncii, dupa cum releva datele unui studiu recent.
"In 2023, deficitul de specialisti si incertitudinile economice vor accelera strategiile de retentie a angajatilor. Companiile incetinesc ritmul de recrutare la inceput de an si vor pune tot mai mult accent pe dezvoltarea echipei pentru a acoperi nevoile de crestere", arata analiza platformei de recrutare BestJobs.
Expert: "Ritmul angajarilor noi se va tempera"
"Semnalele actuale din piata indica faptul ca ritmul angajarilor noi se va tempera in prima parte a anului, consecinta unui context macroeconomic dominat de incertitudine. Deficitul de personal ramane insa o provocare majora pentru mediul de business si in 2023, obligand departamentele de HR sa se concentreze pe maximizarea indicatorilor de retentie, dar si pe dezvoltarea competentelor angajatilor existenti sau chiar pe mobilitatea acestora intre departamente, in functie de prioritati si disponibilitate. Astfel, candidatii vor simti din piata presiunea de a se dezvolta profesional, de a evolua si a-si perfectiona aptitudinile, astfel incat sa devina cat mai valorosi pentru angajatori”, spune Andrei Frunza, CEO BestJobs Romania.
Desi recrutarile nu vor mai avea elanul din trecut, angajatii par deosebit de interesati de posibilitatea gasirii unui noi job si, desigur, a unor venituri salariale mai consistente, data fiind perioada aceasta de scumpiri masive si de crestere puternica a costului de trai. Daca aruncam o privire pe cifrele de anul trecut, constatam o determinare istorica din partea angajatilor, care au fost deosebit de activi pe piata muncii.
Astfel, anul trecut, 5,5 milioane de candidati si-au cautat activ job pe platforma de recrutare, cu 39% mai multi decat in anul anterior. Cele mai multe cautari au fost pentru rolurile de Contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior si ajung la 1.800 euro pentru un expert, Inginer, care in functie de specializare poate castiga intre 900 si 1.600 de euro pe luna si Sofer, pentru care salariul este intre 800 si 1.200 pentru cursele interne si ajunge la 1.800 - 2.400 pentru cursele internationale.
"Mai mult, domeniile cu cele mai multe oferte de angajare, dar si cele mai multe angajari au fost Vanzari, IT/ Telecom, Inginerie, Financiar/ Contabilitate si Productie/ Logistica. Deficitul de specialisti ramane in continuare o problema in IT, Sanatate si Tehnic", mai arat studiul platformei de recrutare.
Foto: freepik.com