Tendintele care au redefinit piata de fuziuni si achizitii
fuziuniachizitiitendintetranzactii
Arena tranzactiilor din 2013 a fost marcata de trei tendinte majore care au redefinit piata de fuziuni si achizitii.
Cea mai vizibila tendinta din piata a fost consolidarea sectorului financiar.
Aceasta a fost marcata prin tranzactii majore in domeniul bancar si de asigurari, dar care a acoperit si alte zone, inclusiv cea de leasing.
Cele doua tranzactii din sectorul bancar, RBS Romania - Unicredit Tiriac Bank si Citibank - Raiffeisen Bank, au fost cele mai urmarite din industrie de la privatizarea BCR si preluarea acesteia de catre Erste Bank.
Aceste tranzactii au pus si mai multa presiune pe jucatorii din piata pentru a genera crestere sau pentru a se pozitiona pe o anumita nisa, anticipand tranzactii suplimentare pentru perioada urmatoare.
Zona de IPO si SPO (ofertele publice initiale si secundare) reprezinta a doua tendinta, alaturi de rolul mult mai activ asumat de bursa locala. Dar, cum aceste succese provin de la companiile de stat, ramane sa fie dovedit faptul ca listarea locala este o solutie reala pentru proprietarii de afaceri private.
Tot mai multi jucatori importanti din piata opteaza sa-si protejeze afacerile prin solicitarea insolventei, aceasta fiind cea de-a treia tendinta.
Insolventele marilor jucatori apar ca masura de selectie naturala a pietei in sectoarele aglomerate, care nu au maturitatea sau resursele de capital necesare pentru a participa la tranzactii de fuziuni si achizitii, lasand astfel locul jucatorilor mai maturi si mai puternici.
Activitatea scazuta din sectorul energetic poate fi considerata, in sine, ca un alt semn distinctiv al anului trecut. Pentru moment, interesul pentru tranzactii nu a disparut, a fost doar disipat intre interesul fata de parcurile eoliene operationale si parcurile solare, proiectele de generare a energiei neregenerabile si explorarea de petrol si gaze.
Privind in perspectiva, in 2014 vom vedea o continuare a tranzactiilor din sectorul financiar, mai multe exit-uri operate de fondurile private de investitii care urmaresc sa obtina lichiditati din investitiile realizate in perioada de dinainte de criza, o convertire mai accelerata a insolventelor in fuziuni si achizitii si o revenire usoara a sectorului imobiliar, in special pe zona de top a proprietatilor deja ocupate, care genereaza volume mari de numerar.