Telemeaua de Sibiu devine al saptelea produs romanesc inregistrat la Uniunea Europeana
telemea sibiuigp romaniaproduse romanestialimente romanesti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicata, astazi, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul Telemea de Sibiu (IGP).
Potrivit MADR, Telemeaua de Sibiu este o branza semi-tare, produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatica cu cheag. Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.
Laptele folosit pentru fabricarea produsului Telemea de Sibiu provine de la animale crescute in zona geografica delimitata si hranite in principal pe pasune.
Totalitatea factorilor ce vizeaza modalitatea de crestere si alimentatie a animalelor, precum si tehnicile de prelucrare locale determina specificitatea laptelui ca materie prima si contribuie la asigurarea caracteristicilor si calitatii produsului Telemea de Sibiu.
Particularitatea acesteia este data de gustul intens si placut, discret acrisor, sarat, care, dupa degustare, lasa o senzatie onctuoasa.
Asociatia producatorilor de Telemea de Sibiu, compusa din zece persoane juridice situate in arealul geografic delimitat, a dorit obtinerea recunoasterii oficiale europene pentru a-si proteja reteta traditionala mostenita din timpuri stravechi si a pentru a le oferi consumatorilor produse naturale si sanatoase.
Cu noul ei statut, Telemeaua de Sibiu se alatura altor peste 1.450 de produse deja prezente in Registrul produselor protejate la nivelul UE.
Indicatiile geografice le permit consumatorilor sa aiba incredere si sa distinga produsele de calitate, ajutandu-i, de asemenea, pe producatori in comercializarea lor.
Indicatia geografica protejata arata legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice.
Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.
In cazul vinului, aceasta inseamna ca cel putin 85% din strugurii utilizati trebuie sa provina exclusiv din aria geografica in care se produce efectiv vinul.
Citeste si:
Carnatii de Plescoi, produs cu indicatie geografica protejata in UE
Romania detine sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europeana: Magiun de prune Topoloveni - IGP (2011); Salam de Sibiu - IGP (2016); Novac afumat din Tara Barsei - IGP (2017); Scrumbie de Dunare afumata - IGP (2018); Carnati de Plescoi(2019) si Telemea de Ibanesti Denumire de Origine Protejata (2016); Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata.