Pentru romanii de rand, viata devine din ce in ce mai dificila, multi luptandu-se sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi. Un sondaj global realizat in 33 de tari dezvaluie ca 70% dintre romani se tem ca taxele vor creste in anul urmator, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai mari procente la nivel global. Inflatia a crescut semnificativ in Romania si in acest an, pe fondul razboiului inceput de Rusia in Ucraina. Situatia la nivel global este cu atat mai ingrijoratoare cu cat razboiul dintre Israel si Hamas se prelungeste.
Situatia financiara a majoritatii romanilor este intr-o zona delicata: doar 6% se simt „confortabil”, 43% se descurca bine, in timp ce 28% se straduiesc si 22% considera ca trec prin dificultati serioase. Un aspect ingrijorator este ca doar 14% cred ca bunurile si serviciile se vor ieftini in viitor, in timp ce majoritatea (73%) anticipeaza ca multe dintre costurile vietii cotidiene vor creste sau vor ramane la nivelul actual.
Aceasta presiune financiara se reflecta si in observatiile legate de produsele de pe rafturile magazinelor: aproape 40% au remarcat ca produsele se micsoreaza, dar pretul ramane neschimbat (fenomenul cunoscut ca „shrinkflation”), iar 69% observa o crestere a costului, pastrandu-se dimensiunea produsului la fel (fenomenul „inflatiei”). Aproximativ 27% dintre romani au observat schimbari in ingredientele folosite in produsele pe care le achizitioneaza, in timp ce pretul a ramas acelasi.
Cu 65% dintre romani asteptandu-se la o crestere a inflatiei si peste 60% anticipand o crestere a dobanzilor, preocuparile cu privire la cresterea taxelor si a altor costuri sunt cat se poate de firesti. Pentru cei mai multi dintre romani, anticiparea unei posibile cresteri a taxelor si inflatiei nu face decat sa adanceasca grija legata de stabilitatea financiara in perioada urmatoare.
Raportul Ipsos Global Inflation Monitor sugereaza ca, la nivel global, majoritatea populatiei se asteapta la cresteri de preturi si cheltuieli mai mari in viitorul apropiat. Totusi, un optimism temperat se contureaza in privinta nivelului de trai si a venitului disponibil, unde un procent semnificativ se asteapta la cresteri in urmatorul an.
Citeste si: Esti sarac sau nu? Cati bani trebuie sa ai de cheltuiala pe zi, ca sa nu fii considerat un om sarac
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!