Taxe prea mari pe salariile romanilor, de asta nu muncesc oamenii. Romania, pusa la zid intr-o analiza internationala
povara fiscalaimpozit salariiimpozit progresiv pe salarii
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a realizat un studiu despre tara noastra, iar concluziile sunt dureroase: munca cinstita e descurajanta pentru oamenii cu venituri mici, deoarece exista o povara fiscala mult prea mare.
Potrivit analizei OCDE, contributiile sociale ridicate descurajeaza lucratorii cu salarii mici sa se angajeze formal intr-o economie cu o mare proportie de
munca la negru si evaziune fiscala. De asemenea, facilitatile fiscale acordate lucratorilor din sectoarele IT, constructii si agricultura reduc si mai mult baza impozitului pe venit. In lumina acestor constatari, OECD recomanda Guvernului Romaniei sa elimine scutirile fiscale si sa planifice o tranzitie treptata catre impozitarea progresiva a salariilor.
Organizatia subliniaza necesitatea cresterii colectarii veniturilor fiscale pentru a asigura finantarea cheltuielilor guvernamentale. De asemenea, impozitele actuale pe venit sunt considerate distorsionante, afectand in special lucratorii cu venituri mici si descurajand activitatea lor.
Avem o povara fiscala prea mare pentru munca, mai ales in cazul salariilor mici
Romania aplica un impozit redus de 10% la veniturile din salarii, dar contributiile mari pentru asigurarile de sanatate si pensii reduc semnificativ venitul net al muncitorilor cu salarii mici. Potrivit expertilor OECD, astfel de facilitati fiscale au dus la pierderi de venituri in valoare de 9,2 miliarde de lei in 2023.
In ceea ce priveste eliminarea acestor facilitati fiscale, OECD atrage atentia asupra riscului ca unii muncitori si firme sa revina in economia informala, in special in constructii si agricultura. Totusi, mai spun specialistii, modernizarea administratiei fiscale ar putea fi o solutie, deoarece ar reduce aceste riscuri in viitor.
"Reformele ar trebui sa vizeze reducerea sarcinilor fiscale pe veniturile angajatilor cu salarii mici in timp. Introducerea unui credit fiscal pentru venituri obtinute din munca (EITC) ar putea incuraja o mai puternica atasare la piata formala a muncii de catre muncitorii cu calificari scazute. (..) Romania ar trebui sa inceapa sa planifice o tranzitie graduala catre impozitarea progresiva a salariilor, care ar completa reformele de transferuri menite sa reduca inegalitatea veniturilor”, potrivit expertilor OECD.
"Prioritatea principala ar trebui sa fie eliminarea beneficiilor fiscale distorsionate sectorial. Angajatii din constructii (10% din forta de munca ocupata), IT (3%) si agricultura (11%) sunt scutiti de la impozitul pe veniturile personale si o parte din contributiile sociale obligatorii (n.a contributia la Pilonul II de pensii este optionala)", se mai arata in analiza citata.
Foto: manager.ro