Taxe mai mici pentru angajatii platiti cu salariul minim pe economie
salariul minim pe economie
Cei peste 1,6 milioane de romani incadrati pe piata muncii cu salariul minim pe economie vor beneficia de o povara fiscala redusa.
Conform unui proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului de Finante, suma de 300 de lei din salariul minim pe economie va fi scutita de taxe. In prezent, plafonul este de 200 de lei!
"Incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/luna reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. LXXIII alin. (1), (4) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza la nivelul de 300 lei/luna”, conform proiectului de OUG de la MF.
Noul salariu minim pe economie aduce angajatilor in plus aproape 300 de lei
284 de lei ar urma sa le ramana in plus angajatilor in buzunar, dupa ce noul salariu minim pe economie va intra in vigoare. Se pare ca acest lucru se va intampla incepand cu data de 1 iulie 2024!
Bani mai frumosi vor intra insa in buzunarul statului, chiar daca 300 de lei vor fi scutiti de taxe, dupa ce salariile vor fi majorate, la bugetul public vor intra 1.337 de lei de la fiecare angajat. In total, in 2024, statul va incasa de pe urma acestei majorari 2,3 miliarde de lei, conform estimarilor facute chiar de institutiile publice abilitate.
"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata are impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum.
Cresterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca datorita faptului ca munca devine mai atractiva pentru anumite categorii de salariati (femei, tineri,etc.)", a transmis Ministerul Muncii.
Foto: manager.ro