Guvernul Romaniei pare ca se afla intr-o permanenta dezbatere si analiza a sistemului fiscal, cu scopul de a optimiza colectarea de taxe si impozite, dar si de a asigura o distributie echitabila a sarcinilor financiare. Una dintre temele recurente din aceste discutii este legata de structura impozitarii persoanelor fizice: sa fie o taxa unica sau o impozitare progresiva? Recent, seful Guvernului a venit cu un nou plan in acest domeniu, care a starnit multe discutii si dezbateri in spatiul public.
Taxa unica reprezinta o abordare fiscala care impune tuturor contribuabilor o singura rata de impozitare, indiferent de nivelul veniturilor. Cu alte cuvinte, indiferent daca castigi putin sau mult, procentul aplicat asupra veniturilor tale este acelasi. Acest model de impozitare are avantajul simplitatii si predictibilitatii, dar poate fi considerat inechitabil de cei care sustin ca cei cu venituri mai mari ar trebui sa contribuie mai mult la bugetul de stat.
In cazul impozitarii progresive, impozitul creste pe masura ce veniturile individului cresc. Cu alte cuvinte, cei cu venituri mai mari platesc o rata de impozit mai mare. Acest model are avantajul de a redistribui mai echitabil sarcina fiscala si de a asigura faptul ca cei cu venituri mari contribuie intr-o masura proportional mai mare la bugetul de stat. Cu toate acestea, impozitarea progresiva poate sa fie considerata complicata si dificil de administrat.
Aceasta propunere a generat o serie de dezbateri aprinse in spatiul public. Sustinatorii impozitarii progresive argumenteaza ca aceasta poate duce la o distributie mai echitabila a sarcinilor fiscale si poate contribui la combaterea inegalitatilor sociale. In schimb, criticii considera ca un astfel de sistem poate incuraja evaziunea fiscala si poate descuraja investitiile si antreprenoriatul.
Premierul Marcel Ciolacu se declara simpatizant al impozitarii progresive, sustinand insa ca aceasta masura nu poate fi introdusa pana cand statul roman nu finalizeaza procesul de digitalizare al ANAF. “In primul rand, dupa ce isi termina statul roman restanta de a digitaliza ANAF. Pe urma vor exista discutii in cadrul reformei fiscale daca va fi facuta o revenire la adevarata taxa unica care sa fie unica, de aceasta data, fara exceptii, sau se va merge catre o impozitare progresiva. Nu va ascund ca eu sunt unul dintre sustinatorii impozitarii progresive”, a declarat recent seful social-democratilor.
Ultimele NOUTATI
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona
Te-ar putea interesa si
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici