Guvernul Romaniei pare ca se afla intr-o permanenta dezbatere si analiza a sistemului fiscal, cu scopul de a optimiza colectarea de taxe si impozite, dar si de a asigura o distributie echitabila a sarcinilor financiare. Una dintre temele recurente din aceste discutii este legata de structura impozitarii persoanelor fizice: sa fie o taxa unica sau o impozitare progresiva? Recent, seful Guvernului a venit cu un nou plan in acest domeniu, care a starnit multe discutii si dezbateri in spatiul public.
Taxa unica reprezinta o abordare fiscala care impune tuturor contribuabilor o singura rata de impozitare, indiferent de nivelul veniturilor. Cu alte cuvinte, indiferent daca castigi putin sau mult, procentul aplicat asupra veniturilor tale este acelasi. Acest model de impozitare are avantajul simplitatii si predictibilitatii, dar poate fi considerat inechitabil de cei care sustin ca cei cu venituri mai mari ar trebui sa contribuie mai mult la bugetul de stat.
In cazul impozitarii progresive, impozitul creste pe masura ce veniturile individului cresc. Cu alte cuvinte, cei cu venituri mai mari platesc o rata de impozit mai mare. Acest model are avantajul de a redistribui mai echitabil sarcina fiscala si de a asigura faptul ca cei cu venituri mari contribuie intr-o masura proportional mai mare la bugetul de stat. Cu toate acestea, impozitarea progresiva poate sa fie considerata complicata si dificil de administrat.
Aceasta propunere a generat o serie de dezbateri aprinse in spatiul public. Sustinatorii impozitarii progresive argumenteaza ca aceasta poate duce la o distributie mai echitabila a sarcinilor fiscale si poate contribui la combaterea inegalitatilor sociale. In schimb, criticii considera ca un astfel de sistem poate incuraja evaziunea fiscala si poate descuraja investitiile si antreprenoriatul.
Premierul Marcel Ciolacu se declara simpatizant al impozitarii progresive, sustinand insa ca aceasta masura nu poate fi introdusa pana cand statul roman nu finalizeaza procesul de digitalizare al ANAF. “In primul rand, dupa ce isi termina statul roman restanta de a digitaliza ANAF. Pe urma vor exista discutii in cadrul reformei fiscale daca va fi facuta o revenire la adevarata taxa unica care sa fie unica, de aceasta data, fara exceptii, sau se va merge catre o impozitare progresiva. Nu va ascund ca eu sunt unul dintre sustinatorii impozitarii progresive”, a declarat recent seful social-democratilor.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si