Taxa pe stalp trebuie declarata si platita de urgenta! Nou de la ANAF
taxa pe stalptarife energie
Reintroducerea „taxei pe stalp” a starnit ingrijorari majore in randul investitorilor si operatorilor din sectorul energetic. Aceasta trebuie declarata pana la 25 mai si achitata in doua transe egale, pe 30 iunie si 31 octombrie, conform unui ordin ANAF publicat recent in Monitorul Oficial. Masura vizeaza impozitarea constructiilor speciale care nu intra sub incidenta taxelor locale si este justificata de autoritati drept o recomandare a Bancii Mondiale.
Industria energetica trage un semnal de alarma asupra efectelor economice negative pe care aceasta taxa le-ar putea genera. Reprezentantii sectorului avertizeaza ca impozitul de 1,5% pe constructiile speciale se va reflecta in preturile finale la energie electrica si gaze naturale, atat direct, cat si indirect. In plus, operatorii din domeniu sustin ca masura va pune o presiune suplimentara asupra investitiilor deja existente si va frana dezvoltarea unor noi capacitati de productie.
„Tot ce inseamna taxare suplimentara se duce direct sau indirect in pretul final”, a explicat Liviu Gavrila, presedintele Asociatiei Romane pentru
Energie Eoliana (RWEA). Acesta estimeaza ca aproximativ 5.000 de MW din sectorul eolian vor fi afectati, punand in pericol investitii de sute de milioane de euro. In contextul cresterii cererii pentru energie verde, astfel de taxe risca sa descurajeze tranzitia energetica a Romaniei si sa reduca competitivitatea producatorilor autohtoni.
Taxa pe stalp ar putea provoca scumpiri la energie
Reintroducerea acestei taxe ridica si probleme de ordin juridic. In perioada 2014-2017, cand a fost aplicata initial, investitorii din industrie au atacat masura in instanta si au obtinut rambursarea sumelor achitate, prin compensare cu alte impozite. „Cel mai probabil, la fel se va intampla si acum, intr-o industrie deja sufocata de taxe”, avertizeaza specialistii.
Federatia Patronala a Energiei (FPE) a transmis un comunicat oficial prin care critica lipsa unui dialog real intre Guvern si actorii economici afectati de aceasta masura. Potrivit reprezentantilor federatiei, astfel de initiative contravin principiilor bunei guvernari si risca sa genereze efecte negative asupra sectoarelor economice strategice.