Tarif zilieri 2019: Majorarea salariului minim creste si platile pentru zilieri
tarif zilieri 2019majorare salariu minimsalariu minim brut 2019
De la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut urmeaza sa se majoreze de la valoarea de 1.900 de lei, cat este in prezent, la 2.080 de lei. Una dintre consecintele acestei majorari este modificarea tarifului orar al zilierilor. Cei care presteaza munci in regim de zilier, vor primi o remuneratie mai mare de luna viitoare.
Dupa cum stabileste
Legea nr. 52/2011, actul normativ care reglementeaza activitatile cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, lucratorii cu ziua au dreptul, in schimbul activitatii executate, la o plata negociata direct cu beneficiarul lucrarii, dar care are o limita minima.
Astfel, negocierile dintre zilier si angajator trebuie sa aiba o baza minima de raportare, care este direct influentata de nivelul salariului minim brut.
"Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata", se precizeaza in Legea nr. 52/2011. Tot in acest act normativ este evidentiat faptul ca remuneratia "se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii, inainte de semnarea in Registru de catre zilier si beneficiar".
In prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce inseamna ca plata pe ora a unui lucrator cu ziua nu poate fi mai mica de 11,40 de lei, in conditiile in care aceasta a fost calculata pentru o medie de 166,66 de ore pe luna.
Asadar, dupa cresterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea fi mai mic de aproximativ 12,4 lei (pentru o medie de 167,3 ore/luna).
Nerespectarea prevederilor Legii nr. 52/2011 legate de plata zilierilor cu cel putin valoarea pe ora a salariului minim brut pe tara poate aduce amenzi de pana la 10.000 de lei.
Cine poate lucra ca zilier si in ce conditii?
Potrivit legislatiei in vigoare, zilier poate fi orice persoana, indiferent de cetatenie, care este capabila sa munceasca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei sume de bani. Important de mentionat este faptul ca zilierul poate avea cetatenie romana sau poate fi cetatean al altor state sau apatrid care are domiciliul sau resedinta in tara noastra.
De asemenea, si un minor poate lucra ca zilier, daca are varsta de cel putin 15 ani, insa in acest caz, el trebuie sa desfasoare activitati care sa fie "potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, daca astfel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educatie, si nu le este periclitata starea de sanatate".
In privinta conditiilor legale de desfasurarea muncii, trebuie sa stiti ca raportul de munca dintre cele doua parti, respectiv zilier si beneficiar, se poate desfasura si doar prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea unui contract individual de munca.