Tara in care barilul de petrol costa doar 10 dolari
baril petrolpret petrolcombustibiliarabia sauditaeconomie
Este vorba despre Arabia Saudita, o tara ale carei zacaminte insumeaza 260 de miliarde de barili, echivalentul unui container cubic cu latura de 3,5 km plin cu petrol. Iar economia mondiala depinde, deocamdata, de acest petrol.
In plus, Arabia Saudita nici nu este zgarcita in a pune aceste rezerve la dispozitia economiei mondiale. Ea are o strategie pe termen lung care prevede asigurarea unui flux constant de petrol in lume, conform necesitatilor tarilor importatoare, si nu dramuirea acestei resurse cu scopul de a-i creste pretul.
Aceasta strategie se bazeaza pe ideea ca o penurie de petrol sau un petrol prea scump ar forta tarile industrializate sa dezvolte in mod serios surse alternative de energie, caz in care petrolul saudit si-ar pierde valoarea. Ar deveni o resursa depasita, iar bunastarea Arabiei Saudite s-ar evapora instantaneu.
Scopul sauditilor este, asadar, sa mentina cat mai viu interesul in jurul petrolului si sa-i exploateze potentialul economic la maximum, pana nu apare o resursa mai ieftina si mai eficienta. Este celebra in acest sens remarca din 1973 a ministrului saudit Sheikh Yamani: „Epoca de piatra nu s-a incheiat pentru ca s-au terminat pietrele.”
Desigur, Arabia Saudita nu este singura tara care exporta petrol. Sunt 44 de tari exportatoare, care asigura o productie de cca 60 de milioane de barili pe zi, dar Arabia Saudita este singura care poate compensa scaderile de productie din alte zone (vezi situatia din Libia).
Ea extrage zilnic cca 9,8 milioane de barili, dar dispune, oficial, de o capacitate de productie de 12,5 milioane. Are astfel o “rezerva” zilnica de aproape 3 milioane de barili care ii permite sa faca fata cu succes oricaror evolutii pe piata mondiala a petrolului.
Arabia Saudita este, deci, cea care asigura stabilitatea pietei mondiale a acestui produs. Ceea ce se stie insa mai putin este ca sauditii sunt totodata printre cei mai mari consumatori de petrol de pe planeta. In ciuda unei populatii de doar 25 de milioane de oameni si a unei industrii atrofiate, regatul saudit consuma mai mult petrol decat Germania si aproape la fel de mult ca India.
Consumul saudit de petrol, subventionat cu generozitate de stat, creste fara incetare. In ultimii 10 ani a crescut cu 75%, ajungand la 2,8 milioane de barili pe zi, iar analistii apreciaza ca in perioada urmatoare va mai creste cu 5%.
Sauditii nu-si fac insa niciun fel de probleme: pe plan local, barilul costa doar 10 $, de aproape 10 ori mai putin decat la nivel mondial, iar rezervele par suficiente din moment ce Arabia Saudita isi permite sa fie una dintre putinele tari de pe glob unde electricitatea este asigurata in proportie majoritara prin tehnologii bazate pe petrol.
Astfel, 581.000 de barili se consuma zilnic numai pentru a asigura electricitatea necesara functionarii a milioane de aparate de aer conditionat din acest regat torid.
Dar consumul de petrol creste nu numai in Arabia Saudita, ci si in alte tari exportatoare de petrol. La baza acestui fenomen stau atat cresterea populatiei si dezvoltarea economica, cat si politicile locale de subventionare a carburantilor care au permis achizitionarea masiva de automobile in anii trecuti.
Iar aceasta crestere a consumului intern, coroborata cu stagnarea productiei, inseamna mai putin petrol pentru export – o chestiune logica, spun analistii, din moment ce aceste tari trebuie sa-si satisfaca mai intai nevoile interne. Ei aseamana situatia cu cea a unui dealer de heroina care are din ce in ce mai putina marfa de vanzare pentru ca o consuma el insusi.
Citeste si:
Romania raporteaza pentru a patra luna consecutiva cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeana
Sursa foto: www.pexels.com