Tara care condamna Rusia pentru invazie, dar reia importurile de cereale, chiar daca razboiul continua: de ce s-a razgandit
importuri rusiasanctiuni rusiacerealegrauegipt
Rusia si Ucraina sunt doi jucatori strategici pe piata globala a cerealelor. De acest lucru ne-a avertizat, zilele trecute, inclusiv Banca Mondiala, pe langa analizeze multor analisti economici, ce au reliefat faptul ca preturile pe aceasta zona risca sa creasca, din cauza razboiului din tara vecina. Ei bine, importanta lor pe aceste piete este confirmata de cea mai recenta decizie luata de Egipt.
Egiptul a cumparat peste 120.000 de tone de grau din Rusia si Ucraina
De curand, Egiptul a cumparat aproximativ 126.000 de tone de grau din Rusia si tara vecina, chiar daca armata lui Vladmir Putin nu da semne ca ar inceta agresiunile fata de ucraineni. Se pare ca ar fi vorba de aproximativ 63.000 de tone din fiecare tara, iar graul ar urma sa ajunga in porturile egiptene zilele acestea.
Egiptul incearca sa obtina o pozitie neutra fata de razboiul declansat de Rusia in Ucraina, chiar daca s-a alaturat ONU si a condamnat, alaturi de SUA si Occident, agresiunile armatei ruse in tara vecina. Totusi, legaturile Egiptului cu Rusia sunt deosebit de importante si puternice, in derulare fiind proiecte strategice intre cele doua tari, inclusiv pe zona de energie nucleara.
Important de mentionat este si faptul ca Egiptul a primit, de asemenea, inca 126.000 de tone din Franta si Romania saptamana trecuta.
Cu o populatie de peste 100 de milioane de locuitori, Egiptul este unul dintre cei mai mari importatori de grau din lume. Ucraina si Rusia sunt ambele mari exportatori de grau, iar invazia Ucrainei de catre Rusia a creat haos pe pietele mondiale de marfuri.
Egiptul primeste de obicei 80% din grau din Rusia si Ucraina, iar razboiul a determinat autoritatile sa actioneze. Pe 12 martie, guvernul egiptean a interzis exporturile de grau verde, precum si de ulei de gatit si porumb.
In acest moment, autoritatile din Egipt depun eforturi pentru a-si diversifica sursele de cereale si iau in calcul inclusiv importuri din Statele Unite, Kazahstan, Franta si Romania, a raportat Hagar Hosny pentru Al-Monitor .
Saptamana trecuta, un ministru egiptean a declarat ca tara va avea rezerve de grau pentru opt luni, dupa recolta locala din aprilie.