Discutiile legate de salariile mari pe care le primesc muncitorii straini in Romania au fost multe in ultimii ani, nu putini fiind cei care cred ca firmele sunt mai mult decat generoase atunci cand vine vorba despre plata lucratorilor din afara Uniunii Europene. O analiza recenta realizata de Economedia dovedeste insa contrariul, majoritatea angajatilor din afara blocului comunitar european care lucreaza in tara noastra castigand de fapt salariul minim pe economie.
O buna parte dintre muncitorii straini din Romania lucreaza in domeniul constructorilor, cei mai multi dintre ei provenind din tari asiatice precum Nepal, Sri Lanka sau Vietnam. Cel mai intalnit salariu in randul lor este insa cel minim, de 4.000 de lei. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, peste 14.000 de salariati non-europeni din acest domeniu lucreaza in Romania pe salariul minim pe economie. Exista insa si salariati care sunt platiti pentru munca lor cu mai putin de atat. In tot acest timp, salariul mediu brut din Romania in industria constructiilor este de 5.826 de lei.
Comertul cu ridicata este un alt sector de activitate care a atras un numar insemnat de lucratori din afara Uniunii Europene in ultimii ani. Potrivit datelor oferite de autoritati, peste 7.300 dintre ei primesc salariul minim in valoare de 3.000 de lei. In schimb, salariul mediu brut din industrie este mai mult decat dublu, de 6.554 de lei.
Lucrurile raman la fel si atunci cand vorbim despre industria prelucratoare, acolo peste 8.500 de salariati non-comunitari primesc salariul minim de 3.000 de lei. In acelasi timp, salariul mediu brut din industrie este de 6.531 de lei. In domeniul HoReCa, aproape 7.000 de salariati din afara UE primesc in Romania salariul minim pe economie, in timp ce venitul mediu brut din industrie este de 3.915 lei.
Sigur, exista si unele exceptii de la regula, unii angajati din afara UE fiind platiti in Romania cu salarii de peste 10.000 de lei. Spre exemplu, in industria extractiva sunt raportate 14 persoane care primesc un salariu brut in valoare de putin peste 21.000 de lei. De asemenea, o persoana care lucreaza in productia si furnizarea de energie electrica si termica este rasplatita pentru munca sa cu un salariu brut de 16.667 de lei. Vorbim, insa, despre niste domenii in care salariile sunt cu mult peste media pietei.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si