Ministerul Finantelor a facut public un proiect de lege care urmareste aplicarea directivei europene privind impozitul minim global de 15% pe profit pentru companiile multinationale. Aceasta miscare vine in contextul eforturilor de a proteja drepturile de impozitare ale fiecarui stat membru al Uniunii Europene (UE) si de a combate practicile fiscale agresive ale unor companii.
Directiva europeana urmeaza sa intre in vigoare incepand din anul 2024 si are ca scop asigurarea unei cote minime de impozitare globale de 15% pentru multinationale, astfel incat sa nu mai existe posibilitatea ca acestea sa isi reduca semnificativ impozitele prin mijloace fiscale ingenioase. Initial, noile reguli se vor aplica grupurilor de companii cu cifra de afaceri care depaseste 750 de milioane de euro.
Potrivit proiectului, de la aceasta regula vor fi excluse entitatile guvernamentale, organizatiile internationale, fondurile de pensii, ONG-urile, fondurile de investitii care sunt societati-mama finale si vehiculele de investitii imobiliare, precum si alte entitati detinute de acestea in proportie de 95% care opereaza exclusiv sau aproape exclusiv in scopul de a detine active sau de a investi in fonduri in beneficiul acestor entitati sau care desfasoara exclusiv activitati autoxiliare celor desfasurate de entitatea sau de entitatile mentionale.
Una dintre principalele modificari pe care aceasta directiva le aduce este obligatia pentru companiile multinationale de a aplica o cota minima de impozitare de 15% in fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Diferenta dintre impozitul minim si cel efectiv platit in fiecare jurisdictie de filialele multinationalelor va trebui colectata de compania mama a grupului si platita in statul sau de rezidenta.
Acest sistem are scopul de a preveni practicile de subminare a impozitelor si de a asigura ca multinationalele contribuie echitabil la bugetele tarilor in care activeaza. In cazul Romaniei, pentru a respecta noul standard de impozit minim de 15%, companiile trebuie sa aiba o cota efectiva de impozitare de cel putin 15%, chiar daca cota de impozit pe profit in Romania este de 16%. Deducerile suplimentare si alte beneficii fiscale ar putea reduce efectiv aceasta cota, insa trebuie mentinuta peste pragul minim impus de 15%.
Initiativa in cauza reprezinta un pas important in directia consolidarii justitiei fiscale la nivel european si international si ar trebui sa contribuie la colectarea corecta a impozitelor si la echitatea fiscala pentru toate companiile.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si