Surpriza: 1.300 de lei de la stat, pe luna, pentru romanii care au foarte putini ani in campul muncii
pensia minima 2024pensie socialapensie minima
O surpriza neasteptata vine de la statul roman in aceasta perioada, dat fiind ca traversam o perioada delicata pentru bugetul public.
Autoritatile de la Bucuresti au decis sa majoreze cuantumul pensiei minime, acea pensie de care beneficiaza romanii ce au foarte putini ani in campul muncii.
Ei bine, cuantumul pensiei minime garantate de stat in 2024 ajunge la peste 1.200 de lei, echivalentul a aproximativ 240 de euro pe luna.
Concret, de la 1 ianuarie 2024, indemnizatia sociala pentru pensionari este de 1.281 de lei. Potrivit OUG 168/2022, in 2023, valoarea pensiei minime este de 1.125 de lei.
”Prin derogare de la prevederile art.1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizatiei sociale pentru pensionari, aprobata prin Legea nr.196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 indemnizatia sociala pentru pensionari este de 1.281 lei”, conform OUG Guvernului Romaniei.
Pensia minima e foarte importanta pentru multi romani aflati in situatii delicate de viata
"Este foarte interesant sa privim impreuna situatia celor din indemnizatia minima sociala. Printre cei care care astazi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atat va fi pensia minima), sunt romani care au contribuit la bugetul de asigurari sociale de stat o singura zi, au avut un accident de munca din cauza caruia si-au pierdut capacitatea de munca si au intrat in sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizatia minima sociala, fiindca au devenit pensionari incadrati in invaliditate.
Si tot in indemnizatia minima sociala avem romani care au contribuit la bugetul asigurarilor sociale de stat timp de 35 de ani - adica stagiul complet de cotizare - dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie. Din aceasta cauza, pe actualele reglementari, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei. Si aici se face dreptate. Domniile lor vor avea o pensie ajustata si o sa va explic si de ce.
In noua lege, am spus asa: tinem cont de contributivitate si la contributivitate veti constata ca avem elemente importante - de exemplu faptul ca, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au retinut si achitat contributii de asigurari sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea si acele puncte de stabilitate”, a tinut sa puncteze ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la
DC News.
Foto: manager.ro