Suprajumulirea gainii care aduce oua la buget
supraimpozitare bancitaxa lacomie
Din postura de consultant de strategie al Bancii Nationale a Romaniei, domnul Adrian Vasilescu amintea, recent, la Digi24, ca patronii straini ai bancilor din Romania au sarit cu banul in timpul crizei de acum 10 ani.
Astfel, 4 miliarde de euro au aterizat in tara unde li se reproseaza bancilor ca "exporta" profitul, insa, acum, cand ele sunt supraimpozitate, Vasilescu este de parere ca actionarii nu ar mai proceda la fel.
Daca o vor face sau nu, cert este ca, spre deosebire de multe tari mari, puternice, dezvoltate, lovite de criza, in frunte cu SUA, statul roman nu a fost nevoit sa cheltuiasca o letcaie din banii contribuabililor pentru a ajuta vreo banca.
"Statul nu este decat pusculita, iar banii vin de la contribuabili. Cine sunt contribuabilii? Locuitorii acestei tari, companiile din aceasta tara, banci, institutii si asa mai departe", a explicat Vasilescu.
Potrivit acestuia, OUG care suprataxeaza bancile in functie de nivelul ROBOR ar putea declansa o criza in sistemul bancar si, conform consultantului, in orice tara, daca bancile o iau la vale, inevitabil, intreaga economie o va lua la vale.
El a adaugat ca "nu plange nimeni pe umerii bancilor, dar, in fata unor realitati certe, nu poti sa spui povesti in legatura cu ele. Ca bancile sunt lacome, in multe privinte, acesta este un adevar".
Intrebat cum ar caracteriza bancile din Romania, daca sunt lacome, prudente, fricoase, slabe sau puternice, Vasilescu a raspuns: "toate la un loc, mai putin epitetul de slabe; sunt puternice bancile, nu sunt slabe".
In anii ’90, aveau loc, in Romania care isi dorea sa fie capitalista (cum pretinde si acum!), primele scumpiri abrupte ale carburantilor.
Cei care nu aveau un automobil spuneau: "Ce-mi pasa mie? Mai da-i dracu’ pe astia care isi permit masina (pe atunci, Romania nu era cimitir al cazaturilor de tabla din restul Europei, iar bancile nu incepusera activitatea de creditare asidua a persoanelor fizice - n.r.) ca si asa-s plini de bani!"
Oamenii nu-si dadeau seama ca, fara petrol, orice tara, orice economie din lume se surpa si ca, prin urmare, cand pretul carburantilor creste, nu este afectat numai proprietarul de masina pe care-l dadeau ei dracului, ci si dubita care le transporta (chiar si lor care nu aveau masina) painea, ouale, carnea.
Intre timp, bine sau rau, initiativa privata, antreprenorii, dezvoltarea economiei capitaliste au dus la inlocuirea dubitei amarate cu autorenuri, camioane, vapoare si avioane care ne transporta "plasmele", telefoanele, hainele, alimentele… si orice scumpire a carburantilor se reflecta in pretul final al unui produs.
La 30 de ani de la Revolutie, ne-am intors de unde am plecat, cel putin in ceea ce priveste mentalitatile: "Ce ne pasa noua ca bancile, companiile din telecomunicatii si cele din energie sunt supraimpozitate? Mai da-le dracului de banci! Bine le fac astia, ca prea iau si pielea de pe noi cu dobanzilor lor!"
Atari… cugetatori ignora ca majorarile pensiilor lor sau ale parintilor lor si cresterile salariale ale angajatilor la stat provin din taxele si impozitele "normale" (nu suprataxe, nu supraimpozite) platite de orice afacere, inclusiv de banci, de companii din telecomunicatii si din energie.
Deci, acestea contribuie deja esential - Petrom este cel mai mare platitor de taxe si impozite din Romania - la alimentarea bugetului de stat.
Stat care, vrand sa acumuleze capital politic de la un electorat caruia ii intretine aversiunea pentru patroni si banci, nu ia in seama ca ii sugruma pe cei de la care ia deja multi bani din care plateste salarii, pensii, programe guvernamentale, ajutoare sociale…
…nu-si da seama ca, in loc sa stimuleze gaina sa faca oua (nu neaparat de aur) o jumuleste si i-ar lua si gatul in fata camerelor de luat vederi…
Sau, cum spunea Winston Churchill, "pentru unii, o companie privata este o tinta in care trebuie sa traga cu pusca. Pentru altii, este o vaca de muls. Numai cativa isi dau seama ce reprezinta ea in realitate: calul puternic care trage intreg atelajul".
Si tot el spunea ca "raul inerent al capitalismului este impartirea neechitabila a bogatiei, iar bunul inerent al socialismului este impartirea echitabila a saraciei"...
Foto: pexels.com