SUA vor inregistra o crestere economica neasteptat de puternica, in timp ce campaniile lente de vaccinare din Europa trag frana economiei
previziuni economicefmi
Reactia Statelor Unite la pandemia de coronavirus, prin acordarea de stimulete fara precedent si prin accelerarea campaniei de vaccinare poate crea intre economia de peste Ocean si cea europeana o discrepanta pe care Batranul Continent ar putea sa nu o mai recupereze niciodata.
Fondul Monetar International si-a revizuit previziunile cu privire la evolutia economiei SUA, consemnand ca economia SUA va depasi dimensiunea sa pre-pandemica, deoarece cresterea va atinge 6,4% in acest an n crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de prognoza FMI din ianuarie.
Cresterea record a economiei americane e bazata pe pachetele de stimulente adoptate de Administratia Biden, care pompeaza trilioane de dolari pentru relansarea economica, dar si pentru investitii menite sa dezvolte sectoarele economice pe viitor. Totodata, SUA are un avans puternic in campaniile de vaccinare globale, aspect care confera predictibilitate si credibilitate in varianta unei relansari economice intr-un timp cat mai scurt.
De asemenea, FMI a declarat ca "raspunsul politic fara precedent" la pandemie inseamna ca "recesiunea va lasa probabil cicatrici mai mici decat criza financiara globala din 2008".
Semnele bune deja se simt in SUA. Angajatorii lanseaza sute de mii de locuri de munca
Angajatorii americani au adaugat 916.000 de locuri de munca in martie , cel mai mare numar din august 2020, semn ca pachetele de stimulare financiara, dar si campania avansata de vaccinare permite deja o deschidere treptata a economiei americane.
Vesti bune pentru economia globala
Din fericire, sunt vesti mai bune si pentru economia globala, care se va extinde cu 6% in acest an, in crestere fata de ritmul de 5,5% estimat in ianuarie.
Grupul estimeaza ca productia globala a scazut cu 3,3% in 2020, in timp ce economia SUA a scazut cu 3,5%. Cresterea productiei globale va incetini pana la 4,4% anul viitor, potrivit FMI.
Tarile cu venituri mici vor avea mai mult de suferit
Expertii Fondului considera ca anul acesta si nu numai, vor avea mai mult de suferit de pe urma virusului tarile cu venituri mici si pietele emergente, decat marile economii ale lumii, spre deosebire de criza economica din 2008-2009, cand natiunile bogate au fost mai puternic afectate.
Potrivit FMI, SUA ar putea inregistra cea mai rapida rata de crestere anuala din 1984, cand presedinte era Ronald Reagan. Dar multe alte tari vor trebui sa astepte pana in 2022 sau 2023 pentru a recupera toata productia pierduta in timpul pandemiei.
Pandemia ar putea crea o discrepanta economica intre SUA si Europa, ce ar putea fi imposibil de recuperat pentru statele Batranului Continent
Prognoza actualizata din SUA inseamna ca cea mai mare economie din lume este pe cale sa creasca mai repede decat multe alte tari dezvoltate in acest an. De exemplu, mai mult decat economiile europene.
Expertii arata ca Europa se afla sub al treilea val pandemic, care forteaza marile motoare economice ale regiunii sa inaspreasca restrictiile. In aceasta situatie sunt, conform FMI, Germania, Italia si Franta.
FMI se asteapta la o crestere economica de 4,4% in cele 19 tari care utilizeaza euro, diferenta este mare, daca tinem cont ca PIB-ul SUA ar urma sa creasca anul acesta cu 6,4%, conform estimarii FMI.
Fondul mai arata ca, in timp ce economia chineza si-a regasit inca de anul trecut nivelul anterior pandemiei, cea a SUA va reusi acest lucru in 2021, iar Europa va trebui sa astepte cel putin pana in vara lui 2022.
FMI si-a reiterat apelul pentru natiunile bogate sa-i ajute pe cei mai saraci sa lupte impotriva Covid-19 si a subliniat necesitatea de a acorda prioritate cheltuielilor pentru ingrijirea sanatatii, pentru a combate criza sanitara globala.
UE a gresit in gestionarea pandemiei
Uniunea Europeana ''a gresit cu adevarat in modul de gestionare a comenzilor de vaccinuri, iar faptul ca nu ajungem la nivelul american sau britanic (in privinta vaccinarii anti-COVID-19 n.red) este dramatic'', remarca Charlotte de Montpellier, economista la banca ING.
Acelasi avertisment l-a lansat, anterior, si vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care sustine ca Uniunea Europeana a comis greseli in strategia de vaccinare a populatiei impotriva noului coronavirus.
Timmermans sustine ca
programul de vaccinare al Uniunii Europene contine erori. Ar fi vorba, spune oficialul, pe de-o parte de lipsuri de aprovizionare de la Bruxelles, iar pe de alta parte, de acuzatiile lansate de mai multe state membre care se plang de o distributie inegala a serurilor, intre statele bogate si cele sarace ale Uniunii.
Aceste erori ne vor costa si in avansul economic, in raport cu alte economii ale lumii, arata expertii.
Si SUA vor fi depasite la randul lor
Unele natiuni din Asia vor depasi in continuare Statele Unite. FMI se asteapta ca economia chineza, care a fost singura economie majora care a evitat recesiunea anul trecut, sa creasca cu 8,4% in 2021 - mult mai puternica decat prognoza oficiala a tarii, de peste 6%.
Productia in India se va extinde cu 12,5% in anul fiscal pana in martie 2022.
Ce ne asteapta cu privire la preturi si inflatie?
FMI sustine ca preturile de consum ar putea fi volatile, dar nu se asteapta ca nivelurile ridicate ale inflatiei sa prinda radacini din cauza cresterii slabe a salariilor si a somajului.
Important. FMI a avertizat ca un proiectiile sale sunt incojurate de "un grad ridicat de incertitudine", din cauza imprevizibilitatii evolutiei pandemiei.